Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
A mi útjaink, tegyük őket biztonságossá! - Staffordshire-i összefogás a közlekedésbiztonságért

Az SSRP (Staffordshire Safer Roads Partnership), azaz a Staffordshire-i Összefogás a Biztonságosabb Utakért nevű szervezet 2001-ben alakult meg. Célja, hogy tagjai aktívan járuljanak hozzá a Közlekedési Minisztérium által kitűzött közlekedésbiztonsági célkitűzések eléréséhez, azaz a közúti balesetekben elhunyt és súlyosan sérült személyek száma 40%-kal csökkentsék 2010-ig. 

A szervezet számos kampányt és programot indít a közlekedésbiztonság javítása érdekében. Egyik érdekes kezdeményezésük a „Walking bus” program. Staffordshire-ben az iskolák környezetében a közlekedési és parkolási viszonyok nem a legoptimálisabbak, egyaránt gyakoriak a közlekedési torlódások és a balesetek. A program keretében a szülők megszervezik, hogy az iskolába vezető úton összegyűjtik a gyermekeket, és közösen, láthatósági mellényben, felügyelet mellett egy élő „buszként” sétálnak el az iskoláig és onnan haza. Így a gyerekek a helyes példamutatás alapján elsajátíthatják a gyalogos közlekedés szabályait, a szülők pedig biztonságban tudhatják őket az iskolába vezető úton, valamint a gyaloglással támogatják az egészséges életmódot és a testmozgást.

A szervezet részt vesz motorosok, kerékpárosok és autósok számára kialakított vezetéstechnikai tréningek szervezésében. Olyan járművezetők újraképzését is végzik, akik már hosszabb ideje nem vezettek, és kijöttek a gyakorlatból. A kezdő járművezetőknek is szerveznek programokat, amelyekbe a vezetéstechnikai oktatás és az elméleti képzés egyaránt beletartozik. Ennek fő célja a sok közúti balesetet okozó korosztályban annak tudatosítása, hogy a közlekedés mennyire veszélyes, és milyen fontos, hogy megfelelő felelősségtudattal álljanak a járművezetéshez.

Egyik fontos kezdeményezés a „GreenRoad Safety Center”, amelyet negyven staffordshire-i kezdő járművezető és családja autójába építettek be. A szerkezet figyeli a járművezető vezetési dinamikáját, az autó fogyasztását, valamint a fékezések és gyorsítások mértékét, és figyelmezteti a vezetőt a veszélyes manőverek és túlzott gázadások esetén. A szerkezet használata bíztató eredményekkel járt: 25%-kal csökkent a gépjárművek tüzelőanyag-felhasználása, ezzel a károsanyag-kibocsátása is, a járművezetők vezetési technikája érezhetően fejlődött, nagymértékben csökkent a baleseti kockázat, a fiatal vezetők esetében 58%-kal csökkent a veszélyes manőverek száma.

A szervezet nagymértékben együttműködik a helyi civil közösségekkel is. Azok a közösségek igényelhetnek segítséget és támogatást a szervezettől, amelyek olyan környéken élnek, ahol sebességkorlátozás van, de ezt nem tartják be az ott közlekedő gépjárművek.

A „Community Speedwatch” program keretein belül kihelyeztek mobil figyelmeztető táblákat, amelyeken kijelzővel ellátott sebességmérő is található. Ezzel felhívják az adott körzetben gyorshajtó járművezetők figyelmét, hogy mérsékeljék sebességüket. Így a területen a megfelelő sebesség megválasztása mellet haladnak át a járművek, csökkentve ezzel az ott élők baleseti veszélynek való kitettségét.


Az összefogásban több szervezet is részt vett, például:

  • a Staffordshire-i Rendőrség
  • a Staffordshire-i Megyei Tanács
  • a Staffordshire-i Tűzoltóság és Katasztrófavédelem
  • a Királyi Udvar
  • a Staffordshire-i Mentők

·       az autópálya fenntartók

·       helyi közösségek.

 

Az ilyen jellegű összefogások rendkívül hasznosak a közösségek számára, és számottevően csökkentik a balesetek számát. A közlekedésbiztonság fejlesztése érdekében együttműködésre van szükség, amely Staffordshire-ben sikeresen megvalósult. Az ottani tapasztalatok felhasználásával más régiókban, akár más országokban is hatékony közlekedésbiztonsági összefogások indíthatók.

 

További információ:

http://www.staffssaferroads.co.uk/im-a-young-person/young-driver-coaching-programme

Projektek, balesetmegelőzés