Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
Látni és látszani 2015

2015. október 1-jén vette kezdetét a hazánkban immár negyedik alkalommal megrendezett közlekedésbiztonsági kampány, a „Látni és látszani”, amely az őszi–téli hónapok során megváltozó látási viszonyokra és az emiatt szükséges nagyobb körültekintésre hívja fel a figyelmet. A kampány részeként a kezdeményezés partnerei térítésmentes gépjármű-átvizsgálást, illetve ingyenes látásellenőrzést nyújtanak az autósok számára, emellett pedig intenzív rendőri ellenőrzésre is sor kerül az utakon. A „Látni és látszani” szakmai irányítását az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság látja el, az idei kampányhoz pedig Kiss Norbert Európa-bajnok kamionversenyző és Turán Frigyes magyar raliversenyző is csatlakoztak.

A „Látni és látszani”, amelyet 2012-ben az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság és az XMEDITOR, az Autótechnika magazin kiadója hívott életre, évről évre törekszik arra, hogy felhívja a közlekedők figyelmét a látás és láthatóság fontosságára, kiemelten az őszi-téli hónapok vonatkozásában. 2014-ben több mint háromszáz autós szakszerviz és közel száz optika csatlakozott a kezdeményezéshez, illetve több mint 21 ezer autós vette igénybe a térítésmentesen kínált szolgáltatásokat. Idén a társult szakszervizek október 1. és december 10. között várják azokat a személy- és tehergépkocsi-vezetőket, illetve motorkerékpárosokat, akik igénybe szeretnék venni a járművük világításért és megfelelő kilátásért felelős alkatrészeinek térítésmentes átvizsgálását. Szintén a tavalyi gyakorlatnak megfelelően a regisztrált optikák díjmentes látásellenőrzést és tanácsadást kínálnak az akció időszakában. A kampány kizárólagos optikai főtámogatója a Carl Zeiss Vision Hungary Kft.

A „Látni és látszani” nyitó sajtótájékoztatóra 2015. október 1-jén került sor a Magyar Autóklub budapesti központjában, amelynek keretében az ORFK–OBB főtitkára, Kiss Csaba rendőr alezredes arra hívta fel a figyelmet, hogy a statisztikák alapján november és december tájékán a közúti balesetek száma rendre megemelkedik, és nemcsak a gépjárművek, de a gyalogosok és kerékpárosok körében is. Ezért nagyon fontos, hogy a gépjárművezetők az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezessék járműveiket. Az ORFK–OBB főtitkára a november elejétől kezdődő fokozott ellenőrzések kapcsán elmondta, hogy nem a büntetés, hanem a figyelem felkeltése a cél, az előző évi akciók során például a nem megfelelően működő világítással futó járművek többsége esetében figyelmeztetést vagy kisösszegű pénzbírságot alkalmaztak.

Dr. Nagyszokolyai Iván, az XMEDITOR kiadásában megjelenő Autótechnika magazin főszerkesztője és a kampány egyik megálmodója elmondta, hogy azon nyugat-európai országok gyakorlatát vették alapul, ahol a mintaadó akciók már közel ötven éve futnak rendszeresen. Fontosnak tartotta továbbá azt is kiemelni, hogy a megfelelő vizuális érzékelésben nemcsak a gépjármű világító berendezései játszanak fontos szerepet, hanem a páramentesítés, a szélvédő és az ablaktörlő lapátok állapota is. A gépjárművezető felkészültsége szintén elengedhetetlen; tudnia kell, mikor kell használni a ködlámpát, tisztán kell tartania a fényszórók buráit, stb. Dr. Nagyszokolyai Iván elmondása szerint a világítástechnika igen gyors ütemben fejlődik, aminek pozitív közlekedésbiztonsági hatásai is jelentősek, azonban a technológia mellett nélkülözhetetlen tényező az autózás intelligenciája is.

A kampány optikai főtámogatója részéről Rósa Gergely, a Carl Zeiss Vision Hungary Kft. kereskedelmi vezetője elmondta, hogy a „Látni és látszani” kampányon keresztül a gépjárművezetőket a rendszeres, lehetőség szerint évenkénti látásellenőrzésre kívánják ösztönözni. A látás fontosságának hangsúlyozásához csatlakozott Stockinger-Bakonyi György is a Magyar Optikus Ipartestület képviseletében, megemlítve, hogy a hideg évszakok kedvezőtlenebb fényviszonyai az egyébként is korrekcióra szoruló látás hatékonyságát tovább ronthatják, azért fontos gondot fordítani annak rendszeres ellenőrzésére.

Az idei kampány arcai Kiss Norbert Európa-bajnok kamionversenyző és Turán Frigyes magyar raliversenyző, akik egy-egy videóban mutatják be, mennyire fontos számukra a biztonságos közlekedés, és hogy ennek érdekében hogyan vették igénybe a kampány térítésmentes szolgáltatásait.

A vizsgálatokon megjelent gépjárművezetők részére a szervizek külön a kampányra készített igazoló lapot adnak át, mely igazolja, hogy részt vettek a vizsgálaton, és a járművük megfelelt a jogszabályokban előírtaknak. Javasolt, hogy az igazoló lapot mindenki tartsa magánál a gépjárművével történő közlekedésekor, és azt a közúti ellenőrzés alkalmával az intézkedő rendőrnek adja át.

További információ: latnieslatszani.hu

Projektek, balesetmegelőzés