Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
Rentrer en vie, avagy élve hazaérni

Sikeres baleset-megelőzési kampányok az ünnepekre Franciaországban

A közlekedési baleset egy olyan ajándék, amit senki sem szeret kapni – írják a programban. „Ünnepekkor a legnagyobb ajándék, ha élve hazaérünk”, mondja a mottó. A franciaországi Assureurs Prévention (Baleset-megelőzési Biztosítók) és a Prévention Routière (Balesetmegelőzési Szervezet) közös baleset megelőzési kampányt indított 2010-ben. A kampány célja, hogy az ünnepek alatt bekövetkező balesetek elkerülésére hívja fel a figyelmet. 

 

Ezzel a kampánnyal főleg az év végi ünnepek előtt szeretnék még egyszer felhívni az autósok figyelmét az alkoholos befolyásoltság alatt bekövetkező járművezetés veszélyeire. Franciaországban ugyanis még mindig az alkoholfogyasztás áll az első helyen a közúti közlekedésben halálos áldozatokat követelő balesetek kialakulásának okai között. Ugyanakkor kis odafigyeléssel, szervezéssel elkerülhetők a drámai kimenetelű ünnepek.

A kezdeményezés internetes honlapján az ünnepek alatti alkoholfogyasztást és vezetést illetően különböző tanácsokkal látják el az oldalra látogatókat.

Az éjszaka „kapitánya”

Az éjszakai bulizások, ünneplések alkalmával ki kell választani egy olyan személyt, aki vállalja, hogy nem fogyaszt alkoholt aznap este. Ő az, aki felelősséget vállal annak érdekében, hogy biztonságban hazajuttassa barátait, ismerőseit, családtagjait. A franciák erre egy mondatot szoktak használni: „celui qui conduit, c’est celui qui ne boit pas” (az aki vezet, az az, aki nem iszik).

De hogyan lehet az ünneplő seregből kiválasztani azt, aki majd vezetni fog, és nem iszik?

Ha senki sem vállalkozik önkéntesen, akkor van néhány egyszerű „játék”, ami eldönti a „kapitány” kilétét. Ilyen például az:

§  „Aki a rövidebbet húzza” (gyufa, ropi stb.)

§  „Aki a kisebb értékűt dobja dobókockával”

§  Minden lehetséges járművezető nevének felírása egy papírdarabra, ezek összekeverése, majd egy kiválasztása.

Alkoholmentes koktélok

Az internetes oldalon alkoholmentes koktélok receptjeit is megtaláljuk. Ezek elkészítését a fiatal, tehetséges francia séf, Romain Tischenko mutatja be a TopChef tévésorozat különböző adásaiban, amelyeket az M6 tévécsatorna sugároz.

Alkoholszonda

Alkalmi alkoholszonda használatát is javasolják a kampány készítői. Arra szólítanak fel, ha kétségeink vannak a mulatozás befejeztével autóvezetési képességeink felől, akkor használjunk alkoholszondát!

Az egyszer használatos szonda használatát videóban mutatják be, illetve írásban kommentálják. Pozitív eredményt akkor kapunk, ha 0,25 mg / liter vagy ennél magasabb a kapott érték, ami megfelel 0,5 mg / liter véralkoholszintnek.

A kampány tehát hasznos tanácsokkal, információkkal szolgál az éjszaka bekövetkező balesetek elkerülése érdekében.

A kezdeményezés és annak internetes oldala 3 nagy csoportba bontja a tanácsokat:

§  Mire figyeljünk buli előtt?

§  Mire figyeljünk buli alatt?

§  Hogyan érjünk épségben haza buli végén?

A kampány nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok nyelvén szólva ráébressze őket az alkoholos befolyásoltság közlekedésre gyakorolt veszélyeire. Az egyszerűen és érthetően megfogalmazott tanácsok (pl.: hogyan döntsék el ki vezessen aznap este), valamint kedvező alternatívák felkínálásával (finom alkoholmentes koktél receptek) egyúttal megoldást is találnak a bulizás utáni hazajutás problémájára. Összességében mindezek nagymértékben hozzájárulnak Franciaországban a közúti közlekedésbiztonság növekedéséhez, az ittas vezetés miatt bekövetkező balesetek számának csökkenéséhez.

 

További információ (francia nyelven):

http://www.rentrerenvie.fr

 

Az ittas vezetés halálos áldozatainak és súlyos sérültjeinek életkor szerinti megoszlása Franciaországban (Forrás: ETSC)

 

Romain Tischenko koktélokat kever egy buliban (Forrás: PurePeople)

Projektek, balesetmegelőzés