Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
A francia Baleset-megelőzési Szervezet bemutatása

A közlekedés biztonságának fejlesztése nemzetközi szinten fontos feladat. Franciaországban a közúti közlekedésbiztonság fejlesztésére már az 1950-es évek elején létrehozták a Association Prévention Routière-t, azaz a francia Baleset-megelőzési Szövetséget. 

A Prévention Routière célja az érintettek oktatása révén a közúti balesetek előfordulásának és súlyosságának csökkentése.

Az oktatás a közlekedésben résztvevő különböző csoportokat érinti:

  • Gyerekek nevelése,
  • Felnőttek oktatása,
  • Nagy nyilvánosságnak szánt információk,
  • Gépjárművezetők (dolgozók, idősek) folyamatos képzése.

130 000 taggal és adományozóval a Prévention Routière Franciaország egyik legjelentősebb szervezetévé vált.

A szervezet 101 megyében és 1500 önkéntessel évente több ezer helyi kampányt szervez azért, hogy életkortól függetlenül ráébresszék az embereket a közlekedés veszélyeire.

1949-ben, a háború után Franciaországban a közúti hálózat, a gépjárműpark és a járművek biztonsága is fejlődésnek indult. Ezért a biztosító társaságok valamint az Union routière de France (azaz a Francia Utügyi Szövetség) elhatározta, hogy létrehozza az Association Prévention Routière-t (Baleset-megelőzési Szövetség). A szervezet elsődleges feladata már megalakulása óta a közúti balesetek számának csökkentése.

Miután megbizonyosodtak arról, hogy a közlekedésre nevelés kulcseleme az iskolában való oktatási feladatok fejlesztése, már 1952-ben kiadtak egy oktató jellegű könyvet. Az ezt követő évben pedig a francia rendőrség közreműködésével megszervezték az első közlekedésbiztonsági oktatást.

A hatékony közlekedésre nevelés megszervezése és fejlesztése még ma is nagy kihívás elé állítja a szakembereket. Francia felmérések ugyanis azt igazolják, hogy a kisiskolások fele nem részesül iskolai tanulmányai alatt ilyen jellegű oktatásban, leszámítva az „Attestations scolaires de sécurité routière” (ASSR), azaz „Iskolai Közlekedésbiztonsági Igazolás” megszerzéséhez szükséges 3. és 5. osztályosoknak szervezett képzéseket.

A szervezet baleset-megelőzési kampányok megszervezésével kiemelt figyelmet fordít a közúti baleseteket, főleg a halálos kimenetelű baleseteket okozó tényezők visszaszorítására, csökkentésére is. Kampányaik közül különösen sikeresnek bizonyultak a következők:

§  Alkoholfogyasztás elleni kampány: „Boire ou conduire, il faut choisir” (Iszik vagy vezet? Választania kell!)

§  Biztonsági öv használatára felszólító kampány: „Ceint et Sauf”

§  Láthatóságra felszólító kampány: „Semaine nationale de l'éclairage et de la signalisation” (1952-ben, elsőként megszervezésre kerülő „Nemzeti Láthatósági Hét”, ma „Semaines Lumière et Vision” néven nevezik).

1957-ben a szervezet létrehozta az első autósiskolát (Centre de formation des moniteurs d’auto-école) Montlhéry-ben, ahol már oktatókat is képeztek. 1972-től pedig már felsőoktatásban részesítik a vizsgabiztosokat és oktatókat az „Ecole supérieure de conduite moto” intézményben.

A Prévention Routière Franciaország minden megyéjében jelen van, beleértve a tengeren túli francia területeket is. A szervezet így tehát 101 megyei bizottságból áll.

A szervezetek a következőképpen épülnek fel: elnökség, vezetői bizottság, tanácsadó testület, és ami ritkaságszámba megy, az ún. orvosi bizottság (különböző orvosokat tömörít magában). A 101 megyei bizottság évente több ezer akciót szervez a közlekedésbiztonság és baleset-megelőzés területén. A leghatékonyabbnak ugyanakkor azok a kampányok tekinthetők, amelyek terület-specifikusak, nem tekinthetők egységesnek az egyes megyékben. A Prévention Routière 1998 óta 34 nagyobb kampányt indított a közlekedés-biztonság növelése érdekében.

 

További információ:

http://www.preventionroutiere.asso.fr

Projektek, balesetmegelőzés