Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
Az ír vállalatok minden díjat elnyertek az Európai Közlekedésbiztonsági Versenyen

2011. május 18. Brüsszel – Az idei PRAISE szeminárium keretein belül átadták a PRAISE díjat a közlekedésbiztonság fejlesztése érdekében végzett munkáért, melyet az Eletricity Supply Board (ESB) és a KTL kapott. Mindkét vállalat székhelye Írországban található. „Ezek a díjak többet jelentenek a vállalatok magas fokú közlekedésbiztonsági intézkedéseinek elismerésénél, ugyanis az ESB és KTL ma azért is dicséretet és elismerést érdemel, mert bemutatták, hogyan kell egy sikeres vállalat üzletpolitikájába beépíteni a közlekedésbiztonsági fejlesztéseket és intézkedéseket, legyen szó egy nagy cégről, vagy kis- és középvállalatról egyaránt.” – mondta Antonio Avenoso az ETSC főigazgatója, a díjátadó elnöke.

A verseny részvételi feltétele az volt, hogy a vállalatok bizonyítani tudják, hogy munkahelyükön hatásos intézkedéseket vezettek be a dolgozókat érő közlekedési balesetek számának csökkentése érdekében. Az ETSC tagjaiból álló szakértői testület a beérkező pályázatokat különböző kritériumok alapján értékelte, mint például megfogalmazott közlekedésbiztonsági célok, fejlődés bizonyítékai és az elért eredmények fenntarthatósága. A versenyt két kategóriában rendezték meg: nagyvállalatok, valamint kis- és középvállalatok kategóriájában.

Az ESB – a nagyvállalatok kategóriájának győztese – Írország egyik vezető energia-szolgáltatója, melyet 1927-ben alapítottak, jelentős nemzetközi befolyással és 7 150 alkalmazottal működő cég. A cégnek a kezdetek óta igen magas színvonalú biztonsági kultúrája van. Cégen belüli díjaival, melyet a biztonságosan közlekedő gépjárművezetők kapnak, az 1960-as évek óta részt vesz a foglalkozás gyakorlásával kapcsolatos közlekedésbiztonsági törekvésekben. 2004-ben az ESB Biztonságos Vezetés Irodát hozott létre, és bemutatta közlekedésbiztonsági programjának első részét. Ez a program arra irányult, hogy folyamatban lévő kezdeményezéseivel és intézkedéseivel csökkentse a cég alkalmazottjainak és a többi úthasználó baleseti kockázatát az utakon.

A kis- és középvállalatok kategóriájának győztese, a KTL a távközlési- és energiaiparban tevékenykedik, 170 fős alkalmazott gárdával, Írországon belül (valamint rendelkezik irodával Angliában, Belgiumban és Dél-Afrikában). A KTL szilárd elkötelezettséget mutat a biztonságos munkahely és munkakörülmények kialakításában számos végrehajtott biztonsági intézkedésével, melyek foglalkozással kapcsolatos közlekedésbiztonsági terveket és tudatos vezetéssel kapcsolatos célkitűzéseket tartalmaznak.

A Díjátadó Ünnepség a PRAISE Szeminárium alatt került megrendezésre, ahol a kutatók és szakértők az ETSC aktuális témáiban mutatták be kutatási eredményeiket és beszámolóikat.

A munkahelyi ingázás (munkába járás) közlekedésbiztonságának növelése: megvizsgál minden közlekedési alágazatot annak alapján, hogy milyen baleseti kockázatot hordoz magában, valamint hogy milyen kormányzati, helyi és egyéni intézkedéseket lehet tenni a kockázat csökkentésére.

A járműben található zavaró tényezők minimalizálása: célja, hogy csökkentse az alkalmazottak által vezetés közben használt eszközök és zavaró tárgyak használatát. A beszámoló azt elemzi, hogy milyen hatásai vannak ezeknek a tárgyaknak, mint például a mobiltelefonok és hordozható navigációs készülékek.

Munkakörnyezet biztonsága: a hivatásos sofőrök és más úthasználók közlekedésbiztonságának fejlesztésére egyaránt koncentrál, a munkahelyeken és környékükön.

A PRAISE szeminárium megrendezése az Európai Unió Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökségének együttműködésével történt, mely kutatásait és eredményeit prezentálta a rendezvényen. Ezeket a hivatásos sofőrök kockázat-megelőzésével kapcsolatos témákat honlapjukon lehet elérni, mely a következő: http://osha.europa.eu/en/sector/road_transport

Az ETSC (European Transport Safety Council, azaz Európai Közlekedésbiztonsági Tanács) egy független, non-profit szervezet, mely 1993-ban alakult meg. Székhelye Brüsszelben található, fő célja, hogy a közúti balesetekben elhunyt és súlyosan sérült személyek száma, munkájának segítségével csökkenjen. A közlekedésbiztonság területén végzett elfogulatlan és mélyreható kutatásaival segíti az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a tagállamok munkáját, hogy közlekedésbiztonsági stratégiáikat hiteles adatokból és kutatási eredményekből dolgozhassák ki.

Az ETSC létrehozta a PRAISE projektet (Preventing Road Accidents and Injuries for the Safety of Employees, azaz a Halálos és súlyos sérüléssel járó közúti balesetek megelőzése a hivatásos gépjárművezetők biztonságáért) abból a célból az Európai Unió tagállamai megoszthassák egymással a legjobb gyakorlatokat, melyek a hivatásos gépjárművezetők közlekedésbiztonságának javításával kapcsolatosak. A teherautó- és buszsofőrök, valamint a vállalati és szolgálati autók vezetői az esetek legnagyobb részében fáradtság vagy gyorshajtás miatt szenvednek balesetet. Az iparosodott országokban a foglalkozás gyakorlása közben bekövetkező halálos balesetek zömét a közúti balesetek teszik ki. Ezért igen fontos tenni azért, hogy ezt a csoportot kisebb kockázat fenyegesse.

 

 

Forrás:

http://www.etsc.eu/documents/Press_Release_PRAISE_May_18_2011.pdf

 

További információ:

kért keressék az ETSC vezetőjét, Ellen Townsend-et (e-mailben: ellen.townsend@etsc.eu) vagy kommunikációs munkatársunkat Mircea Steriu-t (e-mailben: mircea.steriu@etsc.eu vagy telefonon a +32 (0)2-230-41-06 –as számon).

 

 

Projektek, balesetmegelőzés