Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
Megtart mindent – A profik biztonsági övvel utaznak

 

„Er hält alles – Der Profi fährt mit Gurt“

Szoros kötelék tartós hatással. A biztonsági öv a bekövetkező közlekedési baleseteknél az első számú életmentő felszerelés. Ahogy Dr. Ingo Wolf, a német Észak-Rajna–Vesztfália tartomány belügyminisztere fogalmazott: „Bekapcsolása csak másodperceket vesz igénybe, de ennek elmulasztása az életünkbe kerülhet.” A rendőrségi statisztikák szerint csak a tartományban 72 életet mentett meg az öv 2008-ban. A további fejlődés érdekében a német rendőrség 2009-ben országos kampányt indított „Er hält alles – Der Profi fährt mit Gurt” címmel. Közismert támogatónak Manuel Neuert, az U21-es nemzeti válogatott és az FC Schalke 04 kapusát nyerték meg.

„Veszélyes, ha az ember az autóban nem csatolja be a biztonsági övet, hiszen egy 40km/h sebességgel történő ütközés egy 5 méter magasból történő leugrásnak felel meg.” – mondta Dr. Ingo Wolf belügyminiszter. Ezért a rendőrség következetesen fellép a biztonsági öv nélküli járművezetés ellen. A tartományban 2009-ben összesen 460.000 ilyen jellegű szabályszegést állapítottak meg. Csak a 2009 februárjának első két hetében végzett átfogó közúti ellenőrzés során azt állapították meg, hogy 23.316 gépjárművezető nem csatolta be az övet.

A kampány célja az, hogy mindenki használja a biztonsági övét. A rendőrség a hangsúlyt a sokkoló videók alkalmazására, és a biztonsági öv nélküli vezetés következetes ellenőrzésére fektette. Ezen felül újsághirdetések formájában és óriásplakátokon hívták fel a német lakosság figyelmét a biztonsági öv használatának fontosságára.

A Manuel Neuer fényképével ellátott kiadványokat megkapta minden közúti ellenőrzés alá vont autóvezető. Ezekben a kiadványokban a rendőrség felhívta a figyelmet a biztonsági öv helyes használatára, valamint az övhasználat elmulasztásából adódó súlyos következményekre.

Németországban a biztonsági öv viselésének elmulasztása az alábbi szankciókat vonhatja maga után:

  • biztonsági öv viselésének elmulasztása: 30 EUR,
  • gyerekek nem megfelelő szállítása (helytelen gyerekülés ill. biztonsági öv használat): 30 EUR,
  • gyerekülés használatának teljes elmulasztása 1 gyerek esetében: 40 EUR + 1 büntetőpont,
  • gyerekülés használatának teljes elmulasztása több gyerek esetén: 50 EUR + 1 büntetőpont.

A szórólapokon a sportoló azt is bemutatja, hogyan kell egy kisgyereket az autóba biztonságosan beültetni. Maga a belügyminiszter is nagyszerűnek találja, hogy egy fiatal sportolóval reklámozzák a kampányt, aki ismert, sikeres és közvetlen az emberekkel.

 

További információ:

http://www.im.nrw.de/imshop/shopdocs/gurtkampagne_2009.pdf

http://www.im.nrw.de/pm/060109_1489.html

http://www.autoversicherung-online.info/autoblog/2009/02/25/kampagne-gegen-gurtmuffel-er-haelt-alles-der-profi-faehrt-mit-gurt/

 

 

 

 

Projektek, balesetmegelőzés