Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
Hazai részvétel a „Cselekvések évtizede a közbiztonságért 2011-2020” című programban

A Fédération Internationale de l'Automobile, vagyis az FIA (magyarul: Nemzetközi Automobil Szövetség‎) „Make Roads Safe” elnevezésű kampányának célja, hogy 2020-ig az nemzetközi szinten a felére csökkenjen a közúti közlekedés halálos áldozatainak száma. Ennek érdekében sürgősen lépéseket kell tenni a közutakon naponta bekövetkező, ugyanakkor megfelelő intézkedésekkel könnyen megelőzhető, elkerülhető halálos balesetek és sérülések ellen. A kezdeményezést a döntéshozók legfelsőbb köre is tárgyalta. Az ENSZ Közgyűlése több mint 90 ország, köztük Magyarország támogatásával határozatot adott ki a „Decade of Action for Road Safety 2011-2020” (Cselekvések évtizete a közlekedésbiztonságért 2011-2020) programról.

Az együttműködés keretein belül komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a politikusok, a meghatározóan fontos intézmények (pl.: Világbank), az autógyártók és a közlekedési szakemberek együttesen lépjenek fel a közlekedés biztonságának növelése érdekében.

A közúti közlekedési balesetek „globális járványnak” tekinthetők. A közúti közlekedési balesetek közel 90%-a a fejlődő országokban következik be. Ezeknek a gazdasági költségét több hatalmas, több mint 100 millió USD-t emészt fel a Világbank jelentése szerint. A kutatások szerint Indiában és Bangladesben a családoknak legalább fele érintett valamilyen súlyos közlekedési balesetben, vagy ahhoz köthető halálesetben. Ezeknek a baleseteknek az áldozatai többnyire gyalogosok, kerékpárosok és más védtelen közlekedők.

A 10 és 24 év közötti fiatalok körében a közúti közlekedési baleset az első számú halálozási ok. Az UNICEF és a WHO szerint világszerte évente 260 000 gyermek hal meg és további 10 millió sérül meg közúti balesetben. Mindezek ellenére a nemzetközi közösség nem reagál megfelelőképpen erre a „járványra”. Ez a közöny azt eredményezi, hogy a fejlődő országok képtelenek olyan anyagi támogatáshoz és technikai eszközökhöz jutni, amelyekre országuk közlekedésbiztonságának fejlesztéséhez szükségük lenne. Emellett míg a gazdag országokban csökken, addig a fejlődő országokban rohamosan növekszik az említett halálesetek száma.

A közlekedési balesetek elleni „vakcina” már létezik. Tudjuk, hogyan szorítható vissza a halálos balesetek száma, így azzal egy időben, hogy drasztikusan növekedett a gépjármű állomány a legtöbb iparosodott országban, az elmúlt 30 évben már csaknem felére csökkent a halálos kimenetelű balesetek száma. Az útjelzések tökéletesítése, a gyalogosok védelme, a megbízhatóbb járművek, a bukósisak, a biztonsági öv használata, az ittas vezetés elleni fellépés, a vezetési tréningek, valamint a sebességkorlátozás mind-mind hozzájárult a balesetek számának csökkenéséhez.

A közlekedésbiztonság évtizede hivatalosan 2011. május 11-én vette kezdetét. Az ENSZ arra buzdította a kormányokat, a nemzetközi és a civil szervezeteket, a versenypiaci szereplőket és mindenkit, aki részt szeretne venni a 10 éves programban, hogy ezen a napon a nemzetközi beharangozóra szervezzenek valamilyen közlekedésbiztonsággal kapcsolatos eseményt.

Az ENSZ és a WHO által meghirdetett, az egész világot átívelő baleset-megelőzési program, azaz a „Cselekvések évtizede a közlekedésbiztonságért 2011-2020” már a Facebook közösségi oldalon (magyar nyelven) is elérhető. Az adatlapon a szakemberek közúti balesetekkel kapcsolatban érdekes, de szomorú tényekre hívják fel a figyelmet. Az üzenőfalon megrendítő adatok olvashatók: Európában az 5 és 39 éves korosztály körében a vezető halálozási ok közlekedési baleset; minden 6. másodpercben valaki meghal vagy súlyosan megsérül valahol a világ útjain, ennek következtében évente 1,3 millió ember soha nem tér haza továbbá 50 millió súlyos sérült szorul ellátásra, akik közülük sok soha nem épül fel teljesen. Hangsúlyozzák, hogy a világon többen halnak meg évente az utakon, mint maláriában. Felhívják rá a figyelmet, hogy ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2030-ra a vezető halálozási ok a közlekedési baleset lesz az egész világon.

A kezdeményezés honlapján és a közösségi oldalakon minden olvasót ösztönöznek a program „sárga kitűző viselésével való” támogatására. A biléta jelmondata: „Wear. Believe. Act.”, azaz „ Viseld! Higyj benne! Cselekedj!”. Az oldalra látogató az aktuális hírekről, újdonságokról többek között az üzenő falra feltöltött anyagokból tájékozódhat. Olvashatunk a „Szezám utcabeli” kék szörnyecske missziójáról, tájékoztatást kapunk különböző rendezvényekről (így a magyar rendezvényekről is, például a Baleseti Áldozatok Emlékművénél május 11-ére szervezett gyertyagyújtásról), továbbá számos érdekes, elrettentő és meglepő videót, kis filmet nézhetünk végig.

A programban számos hazai szervezetnek kiemelkedő szerepe van. A támogatók között van a GRSP Magyarország, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft., a Nemzeti Közlekedési Hatóság. A pártolók csoportjába tartozik továbbá az Országos Balesetmegelőzési Bizottság, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményt adott ki a programmal kapcsolatban. Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkár, az ORFK-OBB társelnöke kiemelte, hogy összehangolt erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy világszinten csökkenteni tudjuk a közúti balesetek számát. Elengedhetetlen, hogy az országok megosszák egymással a bevált, jól működő gyakorlatokat, tapasztalatokat.

A 2011. május 11-én, Budapesten megrendezett szakértői megbeszélésen azt is kiemelték, hogy Magyarország kiemelkedően jó eredményt ért el ugyan a halálos közúti balesetek számának csökkentésében, de a további erőfeszítések sem maradhatnak el. A szigorúbb ellenőrzések és szankciók mellett a szabályozás ésszerűsítésében, a forgalomtechnikai fejlesztésekben, a közlekedésbiztonsági szempontok hatékonyabb érvényesítésében az útépítéseknél, és a közlekedésre nevelésben is előre kell lépnünk a pozitív irány megtartása, az emberéletek megőrzése érdekében.

 

További információ:

http://www.decadeofaction.org/

http://www.makeroadssafe.org/about/Pages/homepage.aspx

http://www.makeroadssafe.org/about/Pages/Issues.aspx

https://www.facebook.com/pages/Cselekv%C3%A9sek-%C3%89vtizede-a-K%C3%B6zleked%C3%A9sbiztons%C3%A1g%C3%A9rt-2011-2020-ENSZ/196288113718446

http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-fejlesztesi-miniszterium/hirek/egyedulallo-lehetoseg-a-kozlekedesbiztonsagi-problemak-tudatositasara

 

Projektek, balesetmegelőzés