Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
Európai Közlekedésbiztonsági Megfigyelőközpont létrehozása

A DaCoTa projekt bemutatása

A közlekedési balesetek komoly hatással vannak az európai társadalmakra. 2008-ban több mint 38.000 ember vesztette életét és több mint 1,2 millióan sérültek meg közlekedési balesetben. A balesetek által okozott költségek becslések szerint több mint 160 milliárd eurót tettek ki 2008-ban. Az EU által finanszírozott SafetyNet projekt létrehozta az Európai Közlekedésbiztonsági Megfigyelőközpontot (ERSO), hogy összegyűjtse a rendelkezésre álló adatokat és tudásanyagot, ezzel segítve a közlekedésbiztonsági döntéshozást.

A közlekedésbiztonsági statisztikákban legjobban teljesítő országok tapasztalata az, hogy a fenntartható fejlődés alapja a tudományos, tényekre és bizonyítékokra alapozott hozzáállás. A balesetek mechanikájának, az utas-jármű-út kapcsolatának részletes elemzése és kutatása egészen új intézkedési irányvonalak lehetőségét veti fel a szakemberek számára.

Az ERSO (European Road Safety Observatory) Európa vezető közlekedésbiztonsági szervezetei által felhalmozott tapasztalatokat és kutatási eredményeket gyűjti össze és rendszerezi. A koordinált közös adatbázis lehetővé teszi az Európai Unió tagországainak, hogy figyelemmel kísérjék a fejlődést, döntéseik hatásosságát, és azért, hogy megtalálják a legjobb irányt a közlekedésbiztonsági célok eléréséhez. A kutatási eredményeket az interneten és az ERSO hivatalos weboldalán teszik közzé.

Az ERSO jövőbeni működési területeiként a következőket határozta meg:

 • A CARE (Community database on Accidents on the Roads in Europe; Közösségi adatbázis az európai utakon történt balesetekről) projekt továbbfejlesztése és a 10 új tagállam bevonásával a CAREPLUS 10 program kifejlesztése;
 • Új metódusok kidolgozása a kockázati adatok gyűjtéséhez és más adatbázisokba való integrálásához;
 • Új időszakos mintavételezési módszer kidolgozása és bevezetése, amellyel Európa szerte lehetővé válik a biztonsági indikátorok egységes mérése;
 • A halálos balesetek részletes kutatási eredményeit összefoglaló adatbázis létrehozása;
 • Az összegyűjtött adatok elemzése és közzététele egy információs rendszerben.

 

A DaCoTa projekt

A DaCoTa projekt (Road Safety Data Collection, Transfer & Analysis; Közlekedésbiztonsági adatok gyűjtése, továbbítása és vizsgálata) célja az ERSO fejlesztése, kifejezetten a közösség számára is elérhető adatok és eszközök terén.

A projekt célja, hogy a közlekedésbiztonságban érintett szakemberek számára objektív adatokat és eredményeket szolgáltasson. Ennek első lépéseként fontos felmérni az érintett személyek igényeit információ, adatok, és eszközök oldaláról.

A DaCoTa projekt továbbfejleszti és erősíti az ERSO-t azáltal, hogy a már meglévő adatokat kiértékeli és emellett új biztonsággal kapcsolatos adatokat gyűjt.

A projekt fő működési területe:

 • erősíteni a kapcsolatot a tények és a biztonsági intézkedések meghozása között,
 • Páneurópai Balesetelemző Hálózat kiépítése;
 • több különböző típusú adat összegyűjtése annak céljából, hogy a kutatók szabadon vizsgálhassák őket és új összefüggéseket keressenek;
 • trendek felállítása, információszolgáltatás a döntéshozók számára;
 • intelligens biztonsági rendszer értékelése;
 • jellemző vezetési technikák megfigyelése.

 

 

További információk:

http://www.dacota-project.eu/

http://ec.europa.eu/transport/road_safety/specialist/index_en.htm

Projektek, balesetmegelőzés