Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
„Az iskola rendőre program” hatásai a közlekedésbiztonságra

Az Európai Unió területén 7-8 óránként követeli egy gyermek életét a közúti közlekedés. A hazai felmérések és a Központi Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják, hogy a közlekedési balesetekben évente több mint 2000 gyermek veszti életét, és ezeknek több mint fele utasként. Ez figyelmeztető jel: a jövőben mind a szülőknek, mind a jármű vezetőjének nagyobb felelősséggel, nagyobb odafigyeléssel, biztonságosabban kell közlekedniük.

Az elmúlt években Magyarországon pozitív tendenciát mutat a gyermekek közlekedésbiztonsági helyzetének javulása. 2009-re a közúti balesetekben meghalt, illetve megsérült gyermekek száma mintegy 20%-kal csökkent a korábbi évekhez képest. A javulások arra ösztönöznek, hogy még többet lehet tenni annak érdekében, hogy minimalizáljuk a közúti közlekedés áldozatainak számát, hiszen egyetlen gyermekbaleset, egyetlen gyermekáldozat is több az elfogadhatónál!

A tudatos közlekedési magatartás kialakításában, a balesetek megelőzésében a felkészítésnek, a szülői példamutatásnak, a tanórai és a tanórán kívüli közlekedésre nevelésnek meghatározó szerepe van. Ezt szolgálja a 2008-ban meghirdetett „Az iskola rendőre” program, amely elősegíti a rendőrség fiatalkorúakkal kapcsolatos baleset-megelőzési tevékenységét.

A kezdeményezés célja, hogy minden általános iskolának legyen egy rendőre, aki közvetlen kapcsolatban van az iskola igazgatójával, a nevelőkkel és a diákokkal. Így a a szülők nem közvetlenül a rendőrséghez, hanem egy, az iskolával folyamatosan kapcsolatban álló rendőrhöz fordulhatnak kéréseikkel, kérdéseikkel.

Az iskola rendőre egy olyan hivatásos szolgálatot ellátó rendőr, akinek valamilyen kötődése van az iskolához, pl.: gyermeke oda jár, vagy a közelben lakik. Folyamatosan találkozik a gyerekekkel, szülőkkel, pedagógusokkal. Személyes kapcsolatokat alakít ki az iskolásokkal és tanárokkal egyaránt, hogy bizalommal forduljanak hozzá. Az iskolarendőr fő feladata, hogy az általános iskolák környékén a forgalmas időszakokban ellenőrzéseket szervezzen és segítse a gyerekeket.

Az iskola rendőrével szemben fontos követelmény, hogy ismerje a környék közbiztonsági, közlekedési és bűnügyi helyzetét és felhívja a figyelmet a lehetséges veszélyekre, mint pl.: közúti jelzések hiánya. A program részeként a a rendőrség részt vesz az általános iskolásokat érintő kampányokban, az iskolák környéki forgalom segítésében, a szabálytalankodók kiszűrésében. Szülői értekezleteken, osztályfőnöki órák keretében előadást tart aktuális bűn- és baleset-megelőzési témakörben.

„Az iskola rendőre” programban résztvevő általános iskolákban plakátok és egyéb kiadványok segítik és tájékoztatják a gyerekeket, melyeken megtalálható az iskolarendőr neve és elérhetősége. Sőt, az iskolarendőr telefonszáma bekerül a gyerekek üzenőfüzetébe, így akár a szülők számára is könnyen elérhető.

„Az iskola rendőre” program a rendőrség és az ORFK – Országos Baleset-megelőzési Bizottság (ORFK-OBB) tradicionális tanévkezdeti közlekedésbiztonsági kampányához csatlakozik. Ennek részeként a tanévkezdés és befejezés időszakában kiemelt rendőri jelenlétet biztosítanak az általános iskolák környékén, ahol a rendőr segíti a gyermekek biztonságos közlekedését és a kijelölt gyalogátkelőhelyen való áthaladását. Mindezek mellett figyel arra is, hogy az autóvezetők betartsák a közlekedési szabályokat, úgymint a biztonsági öv, illetve a gyermekülés kötelező használata.

A Magyar Vöröskereszt és a Nemzeti Közlekedési Hatóság „Az iskola rendőre” program kiemelt támogatói. Valamennyi megyében illetve a főváros illetékességi területén a Magyar Vöröskereszt területi szervezeteinek igazgatói valamint a Nemzeti Közlekedési Hatóság területi vezetői segítik egymás munkáját. Ezen kívül a rendőrkapitányságok vezetői folyamatosan ellenőrzik a programban résztvevő kollégákat és személyesen is kapcsolatot tartanak az önkormányzatokkal és az iskolák vezetőivel.

„Az iskola rendőre” sikerét mutatja, hogy a 2010/2011. tanévben már 2669 általános iskola csatlakozott a programhoz, míg a delegált rendőrök létszáma 2198 fő volt. Az iskolarendőrök nemcsak a tanítási időszakban segítik és óvják a gyermekeket, hanem különböző rendezvényeken is részt vesznek. Az „Autómentes Nap” alkalmából több iskolában az iskolarendőrök, illetve a bűn- és baleset-megelőzési előadók programokat, kiállításokat szerveztek. 

ORFK-OBB és a társszervek prevenciós munkájának, a sokirányú és meggyőző médiakampánynak, és a közlekedésre nevelés számos szakterületének köszönhetően évek óta csökken vagy stagnál a közlekedésben elhunyt gyermekek száma.

 

További információ:

http://www.police.hu/sajto/sajtoszoba/orf_080901_01.html?query=balesetekben

 

kép forrása: http://www.baleset-megelozes.eu

Projektek, balesetmegelőzés