Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
Az angol RoadWise projekt újszerűsége és tapasztalatai

A „95 Alive Partnership” egy angol hatóságokból és egyéb szereplőkből álló közösség, amely a közúti balesetek számának csökkentését tűzte zászlajára Yorkshire-ben. Nevét onnan kapta, hogy egyik legfőbb célja évente 95 ember életét megmenteni. Különböző célcsoportok megszólításával igyekeznek a közlekedőket biztonságos és kulturált közlekedésre nevelni, valamint kommunikációs kampányok, oktatások, programok szervezésével, hasznos információk gyűjtésével elérni, hogy az emberi hiba okozta balesetek száma csökkenjen.

A „95 Alive Partnerhsip” elsősorban Észak-Yorkshire lakóit célozza meg közlekedésbiztonságot javító kampányával. A közösséget alkotó tíz tag között megtalálható York városa, Észak-Yorkshire önkormányzata, rendőrsége, mentőszolgálata és tűzoltósága. Az együttműködésnek megfelelően a tagok rengeteg időt és energiát fektetnek a közúti balesetek megelőzésére irányuló projektekbe. A kezdeményezés magába tömöríti az utak tervezőit, a közlekedésbiztonsági szakértőket, a baleseti helyszínelőket, és azokat, akik az áldozatokat ápolják, illetve ellátják. Így lehetőség nyílik egy olyan sokoldalú, átfogó kép megalkotására, amely talán megkönnyíti a fő baleseti okok mélyebb megismerését, és segít az ellenük való védekezés hatékony módszereinek felderítésében.

A közösség több eszközt használ céljának elérése érdekében. A közösség honlapján (http://roadwise.co.uk) hat különböző célcsoport elkülönítésével specifikus információkat, segédleteket és hasznos tudnivalókat közöl a látogatókkal.

A 0-11 éves gyerekeket játékos módon neveli a biztonságos közlekedésre, mesefigurák, flash-játékok, letölthető képernyővédők segítségével hívja fel a gyerekek figyelmét, hogy a közlekedés veszélyes üzem.

 

  

Mesefigurák a 95 Alive Partnership honlapján

[forrás: http://roadwise.co.uk]

 

A gyerekeket célozza meg a JRSO (Junior közlekedésbiztonsági biztos) program is. Minden helyi általános iskolában két közlekedésbiztonsági biztos dolgozik (akik szintén az iskola tanulói). Feladatuk az iskolai hirdetőtáblán plakátok elhelyezése, közlekedésbiztonsági témájú beszélgetések és vetélkedők szervezése, stb.

A 12-16 éves fiatalokat a kamaszkori sajátosságok figyelembevételével szólítja meg a honlap. Bár ez a korosztály még nem vezethet autót, életkori jellemzőik (felelőtlen viselkedés, túlzott kockázatvállalás, figyelmetlenség) közvetve vagy közvetlenül mégis sok balesetet okoznak. Meghökkentő videókkal hívják fel a fiatalok figyelmét a biztonsági öv használatára, kerékpáros bukósisak viselésére, a figyelmetlenség, gyorshajtás okozta veszélyekre, a túlzott kockázatvállalásra. Számukra is elérhetőek játékok, valamint írásos formában rengeteg tanács a balesetek megelőzésével kapcsolatban. Ki kell hangsúlyozni a prevenció fontosságát, hiszen ebből a korosztályból néhány éven belül kezdő autóvezetők válnak.

A statisztikák szerint a friss jogosítvánnyal rendelkezők közel 20%-a szenved balesetet a jogosítvány megszerzése utáni egy első évben. A vezetői engedély egy kapu a függetlenség irányába. Egyben szabadságérzet jelent: a jogosítvány megszerzését követően a fiatalok általában felbátorodnak, indokolatlanul gyorsan vezetnek, esetleg alkoholt, drogokat fogyasztanak, ezzel lényegesen növelve a baleseti kockázatot. A közösség egyik legfontosabb célja tehát a fiatal autóvezetők gondolkodásmódjának változtatása, saját magukkal és utasaikkal szembeni felelősségtudatra nevelés. Ennek elérése érdekében már a jogosítványszerzésben is hasznos tanácsokkal látják el a látogatót (oktató, autó választása). A honlap egyik leghatásosabb része azonban itt is a videogaléria. Megdöbbentő reklámok kerültek ide, amelyek minden vezetői korosztály számára elgondolkodtatóak.

Bár a statisztikák alapján a tapasztalt felnőtt autóvezetők okozzák a legkevesebb balesetet, fontos a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos szemléletmódjuk „gondozása”, figyelmük ébren tartása. Nekik szóló vezetési tanácsok mellett vezetéstechnikai tréningeket szerveznek számukra, ahol a résztvevők megtanulják kezelni az olyan veszélyes szituációkat, mint az aquaplaning, megcsúszás, alulkormányzottság, stb. Emellett az EuroNCAP támogatásával folyamatosan frissítik a legbiztonságosabb autók listáját.

Az EuroNCAP az Európában forgalmazott autók biztonságával foglalkozó szervezet, amit 1997-ben a Nagy-Britanniai Transport Research Laboratory alapított. A szervezet hátterében jelenleg hét európai kormány és az Európai Bizottság áll. Az EuroNCAP nagyon rövid idő alatt a biztonságos autók gyártásának katalizátorává vált, jelentősen növelve az Európában újonnan eladott autók biztonságosságát.

Az idősebb (50 év feletti) járművezetők esetében a legnagyobb problémát a lassuló reflexek, idővel jelentkező feledékenység, és a korral haladási vágy fokozatos csökkenése okozza. A honlap nekik kidolgozott része segítséget nyújt abban, hogy miként frissítsék fel vezetői képességeiket. Emellett számos hasznos orvosi és vezetési tanáccsal látják el őket.

Külön kategóriába kerültek a motorosok, életkortól függetlenül. A közösség szerint a motorkerékpáros balesetek túlnyomó része nem a rossz látási viszonyok, de még csak nem is az időjárás miatt történik. Az ok leggyakrabban emberi hibára vezethető vissza. A legtöbb baleset hosszú egyenes út után nagy sebességű kanyarodás közben, amikor a vezető későn, vagy hibásan észleli az előtte lassabban haladó járművet, a hirtelen irányváltoztatás miatt elveszti az uralmát a motor felett. Ezért kiemelten fontos a motorosok biztonságos közlekedésre nevelése. Az eszközök ugyanazok, mint a többi szekcióban: hasznos tanácsok, információk, elrettentés.

A hasznos és valóban sok információt hordozó honlap folyamatos frissítése mellett a „95 Alive Partnership” különböző figyelemfelkeltő plakátokat, reklámokat is készít, amelyekkel folyamatosan jelen van a regionális médiában. Közlekedésbiztonsági vetélkedőket, és egyéb eseményeket szerveznek, ezzel is elősegítve a Yorkshire-i közúti balesetek számának csökkenését.

 

További információ: http://roadwise.co.uk

EuroNCAP: http://hu.wikipedia.org/wiki/Euro_NCAP

Projektek, balesetmegelőzés