Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
European Transport Conference Európa egyik legnívósabb közlekedési konferenciája

2011-ben is – mint 1973 óta minden évben – megrendezésre kerül Európa egyik legnagyobb közlekedési konferenciája, a European Transport Conference. Idén a rendezvényt október 10-12. között tartják a skóciai Glasgow-ban. A konferencia megteremti a kapcsolatot a tudományos kutatási tevékenységek és a gyakorlati alkalmazások között. Az előadók mindegyike neves közlekedési szakember és kutató, így a résztvevők érdekes és magas színvonalú előadásokra számíthatnak.

A 3 napos konferencián egyidőben több szekcióban tartanak előadásokat, emellett esténként különféle programokhoz lehet csatlakozni, melyek biztosítják a kikapcsolódást és az ismerkedést, kapcsolatteremtést.

A konferenciát az Association for European Transport szervezi (AET). Az egyesület 1998-ban alakult, jelenleg több mint 300 tagja van, és létszáma folyamatosan bővül. Az AET nevében az idén a PTRC (Planning and Transport, Research and Computation) világhírű szervezete bonyolítja le a rendezvényt.

A konferencián a specifikus témák mellett az úgynevezett „hot topic”-ok körébe a legaktuálisabb és legfontosabb témákat csoportosítják. Az idei évben a következő kérdéseket vitatják meg:

 • Hogyan lehet minimális költség-ráfordítással – a minőség megtartása mellett – a kapacitásokat még jobban kihasználni?
 • Mit jelent a közösségi ráfordítások csökkentése közép-, valamint hosszú távon?
 • A PPP (Public Private Partnership - az állam és a magántőke együttműködésével létrejövő beruházások) a megoldás az infrastruktúra-beruházások finanszírozására?
 • Technológiai- vagy szabálymódosítások útján oldhatók meg a forgalmi torlódások problémái?
 • Hogyan váltható valóra a mindenki számára elérhetőség elve?
 • A gyorsvasút a megoldás a nagy távolságú utazások környezetkímélő és megfelelő lebonyolítására?
 • Milyen közlekedésbiztonsági intézkedésekkel lehet csökkenteni a halálos kimenetelű közúti baleseteket?

 

Azokat az tanulmányokat, amelyek nem a „hot topic”-ok kérdésköreivel foglalkoznak, kilenc csoportba osztották. Ezek a következők:

 1. európai közlekedéspolitika és kutatás;
 2. fenntartható fejlődés;
 3. szabadidős (nem hivatásforgalommal kapcsolatos) utazások;
 4. közösségi közlekedés;
 5. közlekedési intézkedések, közlekedésmérnöki kérdések és közlekedésbiztonság;
 6. áruszállítás és logisztika;
 7. módszertani újítások;
 8. alkalmazott módszerek a közlekedésszervezésben;
 9. közlekedési infrastruktúra-fejlesztési források.

 

A rendezvényen több díjat is kiosztanak. Ilyen például a Neil Mansfield díj, melyet a legjobb tanulmányt bemutató 35 évnél fiatalabb szakembernek adnak át. A témakörökön belül egyéb díjakat is átadnak, mint például – a Halcrow által támogatott – Planning for Sustainable Land Use and Transport Programme Committee díjat, melyet a fenntartható fejlődés témájával foglalkozók kaphatnak, valamint az Emerald Group Publishing Ltd. szponzorálásával kiadott Emerald’s Tourism Review díjat a legjobb tanulmány írójának a szabadidős utazások témaköréből.

A nemzetközi szinten is az elsők között jegyzett konferencia tehát hasznos lehet hazánk kutatói, közlekedési szakemberei számára is a szakmai tapasztalatcserében, az újszerű módszerek megismerésében, valamint a kapcsolatok fenntartása és az új kapcsolatok kiépítése révén a nemzetközi vérkeringésbe való beilleszkedés elősegítése érdekében.

 

A konferenciára regisztrálni lehet a következő linken:  
http://abstracts.etcproceedings.org/themes.php

 

További információ:

http://www.aetransport.org/lc_cms/page_view.asp?id=22

http://www.ptrc-training.co.uk/

Projektek, balesetmegelőzés