Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
A Szuperbringa Program bemutatása

A „Szuperbringa program” egy országos kerékpáros közlekedésbiztonsági program az általános iskolások részére. A kampány a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft, az Országos Rendőr Főkapitányság Országos Balesetmegelőző Bizottsága és a Nemzeti Közlekedési Hatóság együttműködésével a Közlekedésbiztonsági Akcióprogram Titkárságának koordinációja alatt valósul meg. A Szuperbringa Programot és nyomtatott anyagait április 12-én az Élet Úton program szakmai konferencián mutatták be először a szakma képviselőinek.

A Szuperbringa Program az egyik első, az Élet Úton égisze alatt meghirdetett közlekedésbiztonsági intézkedéseknek. Az Élet Úton program legfontosabb alapelve, hogy a törvényi kötelezettség okán állami feladatként megjelenő közlekedésre nevelést és a járművezető képzést egységes rendszerként kezeli. Ez azt jelenti, hogy a közlekedésre nevelés megalapozója a járművezetők képzésének, illetve a közlekedési rendszernek. A közlekedésre nevelésnek így koncepcionálisnak, egyenszilárdságúnak, egyértelműen meghatározottnak kell lennie, miközben a módszertani alapok meghatározottabbá válnak.

A „Szuperbringa program” keretén belül 300 000 példányban kerül kiadásra a „Szuperbringa kalauz”, mely a biztonságos kerékpározással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat tartalmazza a gyermekek nyelvén. A kiadvány terítését, iskolákba történő eljuttatását országos szinten az ORFK-OBB végzi. A füzetben szerepelnek ellenőrző kérdések is, melyekkel a szülő ellenőrizni tudja, hogy valóban érthető volt-e az adott fejezet a gyermek számára. A kiadvány nagy segítséget nyújt a szülőknek a mérlegelésben, hogy ténylegesen felkészült-e már gyermekük az önálló kerékpáros közlekedésre.

Az első fejezetben a kerékpár kiválasztásával kapcsolatban látja el az olvasót igen hasznos tanácsokkal. Kiemeli, hogy nem csupán a vételár a mérvadó, hanem sok tulajdonságot figyelembe kell venni ahhoz, hogy valóban megfelelő kerékpárt használhasson a gyermek. Fontos mérlegelési szempont, hogy milyen terepen és milyen gyakran fogják használni a kerékpárt a jövőben, emellett szintén fontos tényező a gyermek alkata, testsúlya és magassága is.

A következő fejezet ismerteti a kerékpár kötelező felszerelési tárgyait, megmutatja, hogyan kell a kerékpárt és a kerékpárost felkészíteni a közlekedésre, s még az öltözettel kapcsolatban is hasznos információkat tartalmaz.. Mivel ennek nem minden részletéről rendelkezik a jogszabály, ezért igen célravezető, hogy a füzetben összefoglalva megtalálhatók a közlekedésbiztonság érdekében a kerékpáron és a kerékpároson használandó eszközök, mint például a kerékpár láthatóságát elősegítő lámpák, fényvisszaverők, prizmák, láthatósági mellény, karszalag, bukósisak, könyök- és térdvédők, valamint egyéb biztonsági felszerelések.

A harmadik fejezetben a kerékpár helyes beállításáról esik szó, majd pedig a gyermek közlekedésben való részvételének felkészítéséről. Kiemeli az úttesten való átkelés szabályait, a jobbratartási kötelezettséget, az irányjelzés módjait és szükségességét. Felhívja a szülők figyelmét arra, hogy mielőtt egyedül engednék útjukra kisebb gyermeküket, célszerű bejárni a szokásos útvonalakat felügyelet mellett, hogy mire a gyermek egyedül közlekedik, rendelkezzen megfelelő helyismerettel, és valós szituációban is láthassa a közlekedési szabályok működését. A szülők számára ilyenkor lehetőség nyílik a gyermek új szituációban történő megfigyelésére. Tehát megfelelő felkészítéssel, türelmes és segítőkész hozzáállással, valamint a lényeges tudásanyag ismételt kiemelésével sokat tehet a szülő azért, hogy gyermeke biztonságosan és önállóan tudjon részt venni a közlekedésben.

A kiadvány kitér a műszaki hibák, balesetek, és a közlekedés más résztvevőivel kapcsolatos konfliktusok kezelésére és megoldására is, valamint röviden ismerteti a kerékpárosokra vonatkozó KRESZ szabályokat. Így segíti a gyermekek felkészülését, ezáltal a baleseti kockázat csökkenését.

A „Szuperbringa program” keretében sorszámmal ellátott „Kerékpáros igazolvány” is kiadásra kerül, mely a tanuló nevén és lakcímén kívül a fényképét és aláírását is tartalmazza. A program keretében az NKH és a rendőrség munkatársai a jövőben közösen járják majd az iskolákat, megvizsgálják a gyermekek kerékpárjait, s amennyiben a jármű a műszaki üzemeltetési feltételeknek megfelel, úgy arra egy „szuperbringás” igazoló matricát ragasztanak – persze a tanuló egyetértésével.

Remélhetően a program hatására is nagymértékben csökkennek a kerékpáros gyermekeket érő balesetek, és a pedagógusok mellett a szülők is jobban odafigyelnek majd gyermekeikre.

 

További információ:

http://www.baleset-megelozes.eu/cikk.php?id=439

http://www.baleset-megelozes.eu/pics/bringa_mindentudo.pdf

Projektek, balesetmegelőzés