Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
A 42. CIECA Kongresszus tapasztalatai

A CIECA-t (Nemzetközi Gépjárművezetői Vizsgabizottság, franciául Commission Internationale des Examens du Conduit Automobile) 1956-ban Hollandiában alapították, jelenleg a székhelye Brüsszelben található. A 2010. évi soros, 42. Közgyűlését és Nemzetközi Kongresszusát a Nemzeti Közlekedési Hatóság meghívására június 3-4-én Budapesten tartotta.

A CIECA a gépjárművezetői vizsgáztatást végző hatóságok, és az általuk felügyelt polgári szervezetek nemzetközi egyesülete, amely jelenleg 40 országból 50 tagot számlál. A szervezet az Európai Bizottság első számú szakértője és kiemelt projektpartnere a gépjárművezetői vizsgáztatás kérdéseiben, valamint egyéb közlekedésbiztonsági projektekben.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság meghívására 2010. június 3-4-én Budapesten került megrendezésre a CIECA 42. Kongresszusa. A nemzetközi szervezet taggyűlésére 29 országból összesen 70 meghívott érkezett. Az esemény rangját mutatja az is, hogy a kongresszus látogatóinak a száma a 150 főt is meghaladta Európa, valamint négy másik kontinens mintegy 35 országából.

A 2010. évi kongresszus témája a kezdő gépjárművezetők képességeinek felmérése volt. A rendezvény fontosságát mutatja, hogy arra az Európai Bizottság Közlekedési Főigazgatósága (DG MOVE) is ellátogatott. A résztvevők arra keresték a választ, hogy milyen eszközök állnak ma a vizsgabiztosok rendelkezésére a gépjárművezető tanulók tudásszintjének, képességeinek felmérésére, és mely kompetenciák meglétét kell valójában vizsgálniuk.

A kétnapos rendezvény 11 előadásból állt, melyek 4 szekcióban kerültek bemutatásra. A rendezvényt Horváth Zsolt Csaba, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke nyitotta meg, majd Sonja Sporstol, a CIECA elnöke mondta el köszöntőjét. Ezután a kezdő gépjárművezetők oktatási és vizsgáztatási helyzetének jelenlegi állását hallhatták az érdeklődők 3 előadásban. A harmadik szekcióban a fiatal sofőrök közlekedésbiztonsági kockázatairól beszéltek az előadók.

Az utolsó szekcióban az elméletek gyakorlati megvalósításának lehetőségeit mutatták be egyes országok képviselői. Elsőként Svédországból Anna Wänglund (Umeå University, Svédország), aki a készségek alapján differenciált oktatás lehetőségeit és eredményeit mutatta be, majd Susann Mörl következett Németországból, aki a német gyakorlati oktatás fejlődését mutatta be. Végül Eddy Klynen (Flemish Foundation for traffic Knowledge, Belgium) tartotta meg a belga gépjárművezető oktatásról szóló előadását.

Az előadások szüneteiben a résztvevők egy kiállítás keretén belül tekinthették meg a legújabb fejlesztéseket, szimulátorokat. Ezt a programot is nagy érdeklődés kísérte, sok különleges találmánnyal és újítással ismerkedhetett meg a közönség. Magyar fejlesztések is kiállításra kerültek, mint például az Oniteq Kft. által fejlesztett E-Driver "Elektronikus Vezetési Karton" rendszer, melyet a szakértők igen elismerő szavakkal illettek.

A kongresszus első napján személyi változások történtek a szervezet felépítésében, ugyanis a szervezet titkára, Luc Caenen lemondott tisztségéről, valamint 6 új alelnököt is választottak.

A kongresszus sikeresen lezajlott. Magyarország számára megtiszteltetés volt, hogy megrendezhetett egy ilyen rangos eseményt, melynek eredményei felhasználhatók lesznek a tagországok közlekedésbiztonsági stratégiáiban fontos szerepet betöltő kezdő gépjárművezető oktatás fejlesztésében.

A CIECA soron következő, 2011. évi kongresszusát Máltán tartja május 26-27 között. A konferencia programja elérhető a következő linken: http://www.cieca.be/template_events.asp?eve_id=46&lng_iso=EN

 

További információ:

http://www.cieca.be/template_events.asp?eve_id=10&lng_iso=EN

Projektek, balesetmegelőzés