Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
A közlekedési csúcsok okozta problémák egyre nagyobb mértékben jelennek meg Európában és az egész világban. Forgalmi torlódások, dugók alakulnak ki, amelyek következtében növekszik az eljutási idő, a környezeti terhelés, és a közlekedési konfliktushelyzetek, balesetek száma. A DELTA projekt egy nemzetközi összefogás, amelynek célja a szezonális közlekedési csúcsok kezelése, káros hatásainak csökkentése.
A DaCoTa projekt bemutatása A közlekedési balesetek komoly hatással vannak az európai társadalmakra. 2008-ban több mint 38.000 ember vesztette életét és több mint 1,2 millióan sérültek meg közlekedési balesetben. A balesetek által okozott költségek becslések szerint több mint 160 milliárd eurót tettek ki 2008-ban. Az EU által finanszírozott SafetyNet projekt létrehozta az Európai Közlekedésbiztonsági Megfigyelőközpontot (ERSO), hogy összegyűjtse a rendelkezésre álló adatokat és tudásanyagot, ezzel segítve a közlekedésbiztonsági döntéshozást.
A vasúti átjárók közlekedésbiztonsági szempontból a közutak és vasutak kiemelt jelentőségű találkozási pontjai, ezért fejlesztésükre nagy hangsúlyt kell fordítani. A Közlekedéstudományi Intézet - a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a közlekedésért felelős szakminisztérium együttműködésének köszönhetően - széleskörű kutatómunka alapján osztályozza a vasúti átjárókat. A legveszélyesebb vasúti átjárók évenkénti meghatározása, ott a közlekedésbiztonság fejlesztése érdekében tett megfelelő intézkedések alkalmazása az emberi élet védelme érdekében és nemzetgazdasági szempontok alapján is elengedhetetlenül fontos.
A Szezám Utca producerének, a FIA Alapítvány és a GRSP (Global Road Safety Partnership) összefogásának köszönhetően jött létre az a közlekedésbiztonsági kezdeményezés, mely kampány arcának a Szezám utca kék szörnyecskéjét, Grovert választották. Az ő küldetése a közutak biztonságosabbá tétele a gyermekek és a családok nevelésén keresztül. A program további célja, hogy a gyermekek is megértsék a közúti közlekedés veszélyeit.
A Fédération Internationale de l'Automobile, vagyis az FIA (magyarul: Nemzetközi Automobil Szövetség‎) „Make Roads Safe” elnevezésű kampányának célja, hogy 2020-ig az nemzetközi szinten a felére csökkenjen a közúti közlekedés halálos áldozatainak száma. Ennek érdekében sürgősen lépéseket kell tenni a közutakon naponta bekövetkező, ugyanakkor megfelelő intézkedésekkel könnyen megelőzhető, elkerülhető halálos balesetek és sérülések ellen. A kezdeményezést a döntéshozók legfelsőbb köre is tárgyalta. Az ENSZ Közgyűlése több mint 90 ország, köztük Magyarország támogatásával határozatot adott ki a „Decade of Action for Road Safety 2011-2020” (Cselekvések évtizete a közlekedésbiztonságért 2011-2020) programról.
(1)(2)(3)(4)(5)(6)(7)(8)(9)(10)11(12)(13)(14)(15)
Projektek, balesetmegelőzés