Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
A Safeway2School projekt 2009 szeptemberében indult és 2012 szeptemberében fejeződik be. Célja az iskolákba vezető utak biztonságosabbá tétele Európában. Erre nagy szükség van, hiszen a statisztikák szerint évente 35 ezer gyermek sérül meg Európa útjain.
„Hideg van, csúszós az út, de nem számít” – ezzel a hirdetéssel reklámozza a járművezetést támogató rendszerét (Advanced Driver Assistance System) az egyik nagy német autógyár. Ez az üzenet egy olyan megbízható rendszert sejtet, amely segítséget nyújt a vezető számára a veszélyes közlekedési szituációk megoldásában. Az ADAS-ról bemutatott kép egyértelműen arra utal, hogy az eszközzel a közlekedésbiztonság javítását kívánják elősegíteni.
Következtetések és javaslatok az Amerikai Egyesült Államok gyakorlatából A különböző kábítószerek súlyos sérüléssel járó vagy halálos balesetekben betöltött szerepe nagy érdeklődés és sokszor vita tárgya. Bár a téma egyre növekvő tudományos szakirodalommal rendelkezik, jelenleg a módszertani nehézségek gátat szabnak annak eldöntésében, hogy mely ismeretek és megállapítások a leghelyesebbek. Tehát sok még ezzel a területtel kapcsolatosan a megoldandó és a jövőben megválaszolandó kérdés. Az OECD egy 2010-ben publikált tanulmányában ezekre a kérdésekre keresi a választ.
A szlovák ÉletÚt program bemutatása A BECEP (Bezpecnost cestnej premávky – Biztonságos közúti közlekedés) a gépjárművezetők, az utasok, kerékpárosok, gyalogosok közlekedésbiztonságával foglalkozik, így tehát mindenkivel, aki részese a közlekedésnek. A BECEP vezető programja, az ÉletÚt program elsősorban a figyelemfelkeltésre, a megelőzésre és a célcsoportok érdeklődésének felkeltésére fekteti hangsúlyt.
Nagy-Britanniában a kormány a közlekedésbiztonság területén dolgozó szakértőkkel összefogva egy átfogó és jól átgondolt közlekedésbiztonsági stratégiát dolgozott ki. A kormány honlapján, a „Directgov”-on minden állami intézkedés és kormányzati információ megtalálható, így a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos intézkedések és stratégiák is. A stratégia a „Think!” (Gondolkozz!) komplex közlekedésbiztonsági szemléletformáló intézkedéscsomag révén valósul meg a gyakorlatban.
(1)(2)3(4)(5)(6)(7)(8)(9)(10)(11)(12)(13)(14)(15)
Projektek, balesetmegelőzés