Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
2011-ben is – mint 1973 óta minden évben – megrendezésre kerül Európa egyik legnagyobb közlekedési konferenciája, a European Transport Conference. Idén a rendezvényt október 10-12. között tartják a skóciai Glasgow-ban. A konferencia megteremti a kapcsolatot a tudományos kutatási tevékenységek és a gyakorlati alkalmazások között. Az előadók mindegyike neves közlekedési szakember és kutató, így a résztvevők érdekes és magas színvonalú előadásokra számíthatnak.
A „95 Alive Partnership” egy angol hatóságokból és egyéb szereplőkből álló közösség, amely a közúti balesetek számának csökkentését tűzte zászlajára Yorkshire-ben. Nevét onnan kapta, hogy egyik legfőbb célja évente 95 ember életét megmenteni. Különböző célcsoportok megszólításával igyekeznek a közlekedőket biztonságos és kulturált közlekedésre nevelni, valamint kommunikációs kampányok, oktatások, programok szervezésével, hasznos információk gyűjtésével elérni, hogy az emberi hiba okozta balesetek száma csökkenjen.
A VOICE (Vulnerable road user Organisations In Cooperation across Europe) kampány elsődleges célja, hogy felhívja az Európai Unió politikai döntéshozóinak figyelmét saját felelősségükre a kerékpárosok és gyalogosok védelmét szolgáló intézkedések bevezetésében. A politikai lobbi mellett jó és rossz gyakorlatokat gyűjtenek a közlekedésbiztonság területén, támogatják a sikeres intézkedések szélesebb körű bevezetését, és tanulmányokat készítenek a védtelen közlekedők biztonságos közlekedése érdekében indítható infrastrukturális beruházásokról. A projekt eredményeiben jelentős szerepe van prof. Dr. Holló Péter kutató szakértőnek, aki szakmai munkájával és a VOICE magyarországi országjelentésének elkészítésével segítette a konzorcium munkáját.
A Közlekedésbiztonsági Teljesítmény Index egy új közlekedéspolitikai eszköz, amelynek célja, hogy elősegítse az EU tagállamok közlekedésbiztonságának javítását. A tagok úthálózatait jellemző biztonsági mutatók és rendelkezések összehasonlításával segít megtalálni és bevezetni azokat az intézkedéseket, amelyek alkalmazásával a jelentős javulás érhető el a baleseti statisztikákban. A PIN alkalmazása támogatást nyújt egy olyan közlekedési rendszer megvalósításához, amelyben a biztonság elsődleges szerepet játszik. A PIN kifejlesztésében a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató szakértőjeként prof. Dr. Holló Péter is részt vesz.
„Az idő életeket menthet.” Ahogyan ez a mottó is utal rá, a balesetek bekövetkezése esetén a mentők és tűzoltók értesítése, kiérkezésük gyorsasága, az orvosi ellátásig eltelt idő életeket menthet. Az e-Call kezdeményezés a fejlett technikai és információs eszközök alkalmazásával gyorsítja meg a mentési folyamatokat, ezáltal esélyt adva a balesetet szenvedett közlekedőknek a túlélésre, illetve a várakozásból adódó súlyos sérülések elkerülésére.
(1)(2)(3)(4)(5)(6)7(8)(9)(10)(11)(12)(13)(14)(15)
Projektek, balesetmegelőzés