Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
Az Európai Unió területén egyre több szervezet foglalkozik közlekedésbiztonsági témákkal, a szervezeteken belül pedig számos szakember végez ilyen irányú kutatásokat. Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) a közlekedésbiztonságban jártas szakembereket tömöríti, és nemzetközi együttműködéssel több ország szakmai tudásbázisát összekapcsoló kutatási tevékenységeket végez. A magas színvonalú, átfogó kutatások eredményeinek felhasználásával kidolgozott megállapításokat, javaslatokat a szervezet eljuttatja a szakma képviselőihez, a törvényhozókhoz, illetve a közlekedőkhöz.
Az IRTAD-ot (International Road Traffic and Accident Database), azaz a nemzetközi közúti és baleseti adatbázist az OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) az ITF-fel karöltve (International Transport Forum) hozta létre 1988-ban Párizsban, azzal a céllal, hogy rendelkezésre álljon egy olyan adatbázis, mely összesített közúti és közlekedésbiztonsági adatokat szolgáltat az európai, és a kontinensen kívüli országokról.
Országokon átívelő kutatás és fejlesztés a közlekedés biztonságáért Bár az Európai Unió tagországaiban az eddigi közlekedésbiztonsági szabályozások eredményei kedvező hatást gyakoroltak a közlekedésbiztonsági statisztikákra, sajnálatos módon a közúti közlekedés még mindig „veszélyes üzem”. Ennek a problémának a megoldására hozták létre FERSI (Forum of European Road Safety Research Institutes) néven az európai közlekedésbiztonsági kutatóintézeteket és egyetemeket tömörítő szervezetet, ami egymás tapasztalatait felhasználva tevékenykedik, sok más kiváló szakember mellet a magyar KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. munkatársaival is.  
A közlekedésbiztonság, azon belül is a közúti közlekedés az a terület, amivel minden ember nap mint nap találkozik, akárhol is él Európában. A téma kiemelkedő fontossága miatt alakult meg – a szakemberek összefogására – az Útügyi Világszövetség 1909-ben. Szervezet fő célja a társadalom tájékoztatása és a törvényhozás támogatása. Magyarországról Prof. Dr. Holló Péter, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzora segíti a nemzetközi szervezet működését-
Az Európai Unió területén 7-8 óránként követeli egy gyermek életét a közúti közlekedés. A hazai felmérések és a Központi Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják, hogy a közlekedési balesetekben évente több mint 2000 gyermek veszti életét, és ezeknek több mint fele utasként. Ez figyelmeztető jel: a jövőben mind a szülőknek, mind a jármű vezetőjének nagyobb felelősséggel, nagyobb odafigyeléssel, biztonságosabban kell közlekedniük.
(1)(2)(3)(4)(5)(6)(7)(8)9(10)(11)(12)(13)(14)(15)
Projektek, balesetmegelőzés