Infrastruktúra SzabályozásEllenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
Motorkerékpáros baleset-megelőzés

Az EuroRide2009 program célja és eredményei

Köztudott, hogy a motorkerékpárosok baleseti kockázata sokkal nagyobb, mint a gépkocsit használóké. Az EuroRide 2009 nemzetközi motorkerékpáros közlekedésbiztonsági program célja az volt, hogy növelje a motoros közlekedés biztonságát a Fehér Könyv célkitűzéseivel összhangban.

Napjainkban a motorkerékpáros közlekedés Európában és Magyarországon egyaránt a reneszánszát éli. Egyre többen közlekednek motorkerékpárral a közutakon, évről-évre növekszik az újonnan forgalomba helyezett motorkerékpárok száma, s az egy nyomon haladó motoros járművek megjelenése a nagyvárosok forgalmában is érzékelhetően teret nyert.

A motorkerékpáros közlekedés közlekedési munkamegosztásban történő számottevő térnyerése miatt fontos a motorkerékpár vezetők illetve a többi közlekedő közlekedési magatartásának fejlesztése annak érdekében, hogy a motorkerékpárosok részvételével kialakult közlekedési konfliktushelyzetek és balesetek száma minimalizálható legyen. Az elmúlt évek baleseti statisztikái alapján ugyanis Európában a motorosok baleseti halálozási kockázata 18-szor magasabb, mint a személygépkocsi vezetőké.

A közlekedésbiztonság fenntartható fejlesztésének legfontosabb eszközei a balesetek megelőzése érdekében alkalmazott intézkedések, amely a közlekedők közlekedési magatartásának, szemléletének kedvező befolyásolását szolgálja. A prevenció hatékonysága fejlett kommunikációs eszközök tudatos alkalmazásával tovább javítható. Egy közlekedésbiztonsági megelőző kampány ugyanis akkor éri el célját, ha a választott célcsoportot teljes körűen eléri, és a szemléletformálást megvalósító üzenete(ke)t sikeresen közvetíti, ezzel hosszú távú hatást gyakorolva a közlekedőkre.

Az EuroRide 2009 program a következő célokat tűzte ki:

•        A motorkerékpáros közlekedésbiztonság javítása;

•        Jogkövető, szabálytisztelő magatartás erősítése;

•        Közúti közlekedési balesetek számának csökkentése;

•        A közúti partnerség erősítése.

A projekt közvetlen és közvetett célcsoportjait az európai motorkerékpáros társadalom, a hazai és EU-s döntéshozók, az életen át tartó közlekedésre nevelés jegyében a gyermekek, mint a jövő motorkerékpáros nemzedéke, továbbá a közúti közlekedés más résztvevői alkották.

Az EuroRide 2009 főbb akciói, eseményei a következők voltak: közlekedésbiztonsági konferenciák, nyílt nap a Hungaroringen (Rider Skills Day), sajtókonferenciák, vezetéstechnikai bemutatók, szakmai, preventív kiállítások, motorkerékpáros felvonulások.

A 12 Európai Uniós tagországot érintő nemzetközi programsorozat középpontjában a motoros közlekedés biztonsága és – erős médiatámogatottság mellett – a kedvezőtlenül alakuló közlekedésbiztonsági trendekre való figyelemfelhívás állt. A célok közt szerepelt természetesen a szükséges lépések meghozatalának sürgetése, azaz a döntéshozók bevonása a közlekedésbiztonság fejlesztése érdekében.

A programsorozat részeként különböző felmérésekre is sor került. A felmérések célja a kezdeményezés hatékonyságának mérése volt, valamint az eredmények és tapasztalatok felhasználása a jövőbeli, hasonló kampányok hatékonyságának növelése érdekében. A szakmai fórumok során a felmérések feldolgozása mellett megfogalmazták a későbbi közlekedésbiztonsági programok és tevékenységek fő témáit is.

A budapesti program során képzett szakemberekkel biztonságtechnikai bemutatókat is rendeztek. Rendőrségi szakemberek, a Honda Safety Hungary munkatársai és helyi motoros oktatók bemutatók tartottak, ahol különböző motorkerékpáros manőverezési feladatokat (többek közt az egyenes és eltolt szlalomot, kikerülést, nyolcas fordítót és az intenzív gyorsítást követő fékezést) szemléltettek a résztvevőkkel.

A Rider Skills Day alkalmával pedig a résztvevők kipróbálhatták a különböző vezetési technikákat és fogásokat. A program célja a vezetői képességek fejlesztése, a folyamatos gyakorlás fontosságának kihangsúlyozása, a védőeszközök használatának és előnyeinek bemutatása, valamint a gyermekprogramok megrendezésével a segédmotoros kerékpár képzés előkészítése volt.

Az EuroRide 2009 program az elvárt eredményeknek megfelelően hozzájárult az Európai Uniós közlekedésbiztonsági stratégiákban foglalt célok gyakorlati megvalósításához, ezen belül a biztonságosabb motoros közlekedéshez, valamint a motoros-autós együttműködés erősítéséhez.

 

 

Védtelen közlekedők