Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényezőHírek, aktualítások Szakcikkek
Nemzetközi Közúti Szállítók Egyesülete - Az IRU bemutatása

A Nemzetközi Közúti Szállítók Egyesülete (International Road Transport Union: IRU) a nemzeti tagszövetségek és társult tagok globális ipari szövetségeként mára már 5 kontinens 74 országában megtalálható. Az IRU nemzetközi szinten képviseli a személy és áruszállítással foglalkozó vállalkozások érdekeit.

A Nemzetközi Közúti Szállítók Egyesületét 1948. március 23-án alapították, egy évvel az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottságának (UNECE) létrehozása után. Kezdetben egy nemzeti közúti közlekedési szövetség csoportja volt, melyet nyolc nyugat-európai ország alapított: Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Norvégia, Svédország, Svájc és az Egyesült Királyság. Az egyesület eredeti célja az volt, hogy felgyorsítsa a háború sújtotta Európa újjáépítését, megkönnyítve a nemzetközi kereskedelmi közúti közlekedést.

Napjainkra a közúti közlekedés fejlesztése kulcsfontosságú feladattá vált, mely hozzájárul az életminőség növeléséhez. A közúti közlekedés, mint a mobilitási igények kielégítésének egyik legfontosabb területe természetszerűen mindenki életében szerepet játszik az iparosodott és a fejlődő országokban egyaránt. A közúti közlekedés bonyolítja le az áruk szállításának több mint 90%-át. Ez évente több mint 6000 milliárd tonna-kilométer árut jelent az EU, az USA, a FÁK, Kína és Japán területén. A közúti teherszállítás közel 6,5 millió embernek ad munkát az EU-ban, és több mint 9 milliónak az USA-ban.

Az IRU globális szervezetként nemzetközi, országos és helyi szinten, az állami hatóságokkal együttműködve hajtja végre a feladatait mottójához híven: „Dolgozzunk együtt egy jobb jövőért.” Az egyesület jelenleg 5 kontinens 74 országának 180 képviselőjéből áll. Aktív tagjai jellemzően az országos hatáskörrel rendelkező közúti közlekedési szövetségek. Csatlakozott tagjai a közúti szállításhoz közvetlenül kapcsolódó iparágakból kerülnek ki, beleértve a járműgyártókat, üzemanyag- és gumiabroncs-gyártó cégeket és információs rendszereket.

Az IRU fő tevékenységei:

  • partnerség: a tagok, valamint a kapcsolódó szervezetek együttműködésének elősegítése, melyek meghatározzák, fejlesztik és támogatják a közös stratégiák kialakítását;
  • monitoring: minden tevékenység politikai és jogszabályi változás és esemény felügyelete, melyek hatással vannak a közúti szállítási ágazatra;
  • stratégiai gondolkodás: globális kihívások (energia, verseny), társadalmi felelősségvállalás, támaszkodva az erősségekre és a szakértelemre, IRU bizottságok és munkacsoportok;
  • párbeszéd a kormányközi szervekkel, nemzetközi szervezetekkel;
  • együttműködés a politikai döntéshozókkal, jogalkotókkal;
  • köz- és magánszféra közötti partnerség: ENSZ felhatalmazásával konkrét transznacionális projektek, mint például a Selyemút újbóli megnyitása;
  • kommunikáció szerepe és fontossága a közúti szállításban;
  • gyakorlati szolgáltatások és információk biztosítása a közúti fuvarozók részére (üzemanyagárak, várakozási idő a határon, biztonságos parkolás);
  • képzések támogatása a szakmai ágazatban, közúti közlekedési képzési követelmények a nemzetközi jogszabályok értelmében. IRU Akadémia.

Az IRU a közúti szállítási ágazat globális szervezeteként a fenntartható fejlődést és a közúti közlekedés fejlesztését szolgálja. Az egyesület nem csupán az ipari érdekek csoportja, hanem védi a gazdaság és társadalom egészét is. Fontos feladata a párbeszéd fenntartása valamennyi intézménnyel és az érdekelt felekkel, hogy hatással lehessen az ágazat jövőbeni növekedésére és fejlődésre, valamint a befektetési döntéseire. Az IRU által képviselt és védett közúti szállítási ágazat ugyanis döntő szerepet játszik a gazdasági növekedés, a társadalmi fejlődés és jólét megteremtésében. Az IRU küldetése, hogy a közúti szállítás világszerte egyszerűbbé váljon, ezáltal biztosítva legyen a fenntartható fejlődés, különösen a szakképzés támogatásával, a szakmai kompetencia meglétével, valamint a szolgáltatások javításával.

Az IRU képviselői hozzájárulnak a szakmai tapasztalatok, politikai szervezetek globális hálózatához. A demokratikus berendezkedésnek köszönhetően az IRU képes globálisan, országos és helyi szinten is cselekedni, köszönhetően a tagok elkötelezettségének és támogatásának.

Az IRU fő szervei a közgyűlés, az Elnöki Végrehajtó Szervezet, a Közlekedési és a Személyszállítási Tanács. A közlekedési politika alakításában a munkacsoportok, bizottságok, összekötő és regionális bizottságok segítenek. Az IRU Főtitkárság irányítja a szervezetet a genfi székhelyen és az IRU állandó küldöttségein Brüsszelben, Moszkvában és Isztambulban.

Az IRU jelentős szerepet játszik a közlekedésbiztonság fejlesztésében is. Rendszeresen szervez szakmai rendezvényeket, így például 2011. május 11-12. között Isztambulban kerül sor a Közlekedésbiztonsági és Szakmai Szemináriumra. A rendezvény fő témái: az ENSZ Cselekvések Évtizede a Közlekedésbiztonságért 2011-2020 (Decade of Action for Road Safety 2011-2020) elnevezésű kampánya; a balesetek fő okai; közlekedésbiztonsági képzés. A rendezvényre a következő linken lehet regisztrálni: http://www.iru.org/en_acaseminar-jan2011

2011. május 12-én, szintén Isztambulban zajlik majd az IRU Akadémia ATI (Akkreditált Képzési Intézet) találkozója. 2011. június 16-17. között Tbilisziben rendezik meg a VI. IRU Eurázsiai Közlekedési Konferenciát és Miniszteri Találkozót.

 

További információ:

http://www.iru.org/

 

 

 

 

Közlekedésbiztonsági szervezetek