Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényezőHírek, aktualítások Szakcikkek
Az International Road Federation (IRF) egy független, non-profit szervezet, melynek célja, hogy ösztönözze és támogassa a biztonságosabb utak és úthálózatok fejlesztését és fenntartását. Számos közútfejlesztéssel kapcsolatos tevékenysége mellett az IRF nagy hangsúlyt fektet a közúti közlekedés biztonságának növelésére.
A baleseti gócok felkutatása és nyilvántartása a közlekedési hatóságok és útkezelők fontos feladata. Az Európai Unió a tagállamok közti eltérő módszerek harmonizálására létrehozott egy egységes mérést biztosító rendszert, melynek neve EuroRAP. Ehhez a rendszerhez hazánk is csatlakozott. A KTI Közlekedéstudományi intézet Közlekedésbiztonsági és Forgalomtechnikai Tagozatának munkatársai a baleseti adatbázis megbízhatóságának továbbfejlesztésével megalapozták az EuroRAP rendszer hazai bevezethetőségét.
  - A Vision Zero program Svédországban - A svéd parlament 1997-ben hirdette meg a Vision Zero programot. Ennek célja, hogy 2020-ra 50%-kal, 2050-re pedig 0-ra csökkenjen a halálos kimenetelű közlekedési balesetek száma Svédországban. Ez az európai közlekedéspolitikában rendhagyó célkitűzés volt akkor, mára több ország próbálja adaptálni közlekedésbiztonsági stratégiájába.
A Svéd Közúti és Közlekedési Kutatóintézet (VTI) egy független szervezet, ami nemzetközi szinten is élen jár a közlekedési tudományok területén. 190 alkalmazottjával a VTI Svédország legnagyobb közlekedési kutatóintézete. A közlekedés minden alágazatával foglalkoznak, legyen az biztonsági, gazdasági, társadalmi, infrastrukturális, vagy környezeti vonatkozású.
A Holland Közlekedésbiztonsági Kutatóintézet (SWOV) küldetése a közlekedésbiztonság színvonalának növelése. A SWOV egy független kutatóintézet, melynek kutatási anyagai mindenki számára elérhető, aki valamilyen szinten is érdeklődik a közlekedés és közúti biztonság területén. Az alábbiakban áttekintjük az intézet céljait, tevékenységét, és néhány érdekesebb projektjét.
(1)2(3)(4)
Közlekedésbiztonsági szervezetek