Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
A Safeway2School projekt 2009 szeptemberében indult és 2012 szeptemberében fejeződik be. Célja az iskolákba vezető utak biztonságosabbá tétele Európában. Erre nagy szükség van, hiszen a statisztikák szerint évente 35 ezer gyermek sérül meg Európa útjain.
A városi közlekedéspolitika – különösen a főváros esetében –az elkövetkező időszakban is fajsúlyos része lesz a hazai közúti közlekedés szervezésének és irányításának. A kapacitások további romlásával vélhetően egyre jelentősebbé válnak a stratégiai kérdések.
A balesetek megelőzése, számuk csökkentése nemzetgazdasági stratégiai cél, hiszen a baleseti társadalmi-gazdasági költségek Európában a bruttó nemzeti termék 1-2%-ára tehetők. A baleseti statisztikák elemzésével kimutatható, hogy a személyi sérüléses balesetek legfőbb oka az emberi tényezőben keresendő. A Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. a közlekedésbiztonság fenntartható fejlesztése érdekében átfogó kutatómunkát végez a forgalmi rend felülvizsgálat megalapozása érdekében.
Világszerte 1,2 millió ember hal meg évente, és körülbelül 50 millió ember sérül meg közúti közlekedési balesetekben (WHO, 2004). Sajnos ez a szám napjainkra sem csökkent oly mértékben, hogy elfogadhatónak mondhatnánk – amennyiben ebben a témában beszélhetünk egyáltalán elfogadhatónak mondható számokról. A negatív statisztikák arra ösztönzik a szakembereket és a döntéshozókat, hogy változtassanak a kedvezőtlen tendenciákon. A közlekedésbiztonság javításához ebben az esetben a balesetek kiváltó okait kell meghatározni, illetve, hogy ezek milyen mértékben járulnak hozzá a balesetek bekövetkezéséhez.
A forgalmi rend felülvizsgálatához kapcsolódó mérések célja egyes közútkezelői feladatok elvégzésének támogatása, valamint az végrehajtáshoz szükséges adatigény biztosítása. A mérés az út geometriai adataihoz (helyszínrajz, magassági adatok), valamint a közúti jelzésekhez kapcsolódó nyilvántartási feladatok, illetve a forgalmi rend felülvizsgálatához kapcsolódó értékelési feladatok elvégzését támogatja.
(1)2(3)
Infrastruktúra