Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
Az új KRESZ legfőbb változásai

2011. január 1-jétől ismét változott a KRESZ. A módosítások legfőképpen a tehergépjárműveket érintik, ugyanis a 7,5 tonna össztömeget meghaladó teherautók az autópályákon és autóutakon 6 és 22 óra között nem előzhetnek, valamint nem haladhatnak összefüggő sorban. Ez azt jelenti, hogy a szóban forgó járműveknek olyan követési távolságot kell tartaniuk, amely lehetővé teszi, hogy közéjük legalább egy hasonló hosszúságú járműszerelvény beférjen. Az új KRESZ szabályokat főleg a közlekedésbiztonság javítása és a torlódások megelőzésének céljából alkották meg. 

A tehergépkocsikat érintő változások közül további újdonság, hogy a hétvégi kamionstop nem vonatkozik a gyógyászati célú gázok szállítását végző, valamint a közüzemi és közérdekű beruházásokhoz használt teherautókra. Ehhez kérelmet kell benyújtani, amely 2012. január 31-ig jogosítja fel a fenti járműveket a hétvégi közlekedésre.

A vasút- és autóbusz-társaságokat is érintik a módosítások. A törvény alapján lehetőség nyílik arra, hogy elektronikusan kamerás felvételt készítsenek járataikon és a megállókban. A törvényhozók ettől az intézkedéstől a vagyontárgyak és poggyászok eddiginél nagyobb biztonságát remélik. A jogszabályban azt is rögzíti, hogy a társaságok csak a hatóságoknak adhatják ki a felvételeket.

Szigorodnak továbbá a közúti ellenőrzések és büntetések. Közúti ellenőrzés során gyorshajtás, a biztonsági öv használatának elmulasztása, illetve tilos jelzésen való áthaladás és ittas vezetés esetén is 10 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki. Az eddigi 3000-20000 Ft közötti büntetéssel szemben ez lényeges emelés.

A törvény emellett megtiltja mindenféle reklámhordozó elhelyezését a közutak közvetlen környezetében, illetve lakott területen kívül az úttest mellett is. A tilalom utóbbi esetben a négy négyzetméternél kisebb reklámtáblákra, valamint a benzinkutak cégjelzéseire és a közlekedés biztonságát szolgáló közérdekű tájékoztatásokra nem vonatkozik. A közlekedési hatóság a rendelkezéseket megszegő ingatlantulajdonosokat a szabálytalanul elhelyezett reklámok eltávolítására, illetve félmillió forintos bírságra kötelezheti.

Jelentős módosítás továbbá az, hogy az új jogszabály lehetővé teszi a távoktatás alkalmazását a járművezetők és közúti közlekedési szakemberek képzésében, amely alternatívaként jelenik meg a tantermi oktatás mellett. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy a tanuló szabadon döntsön a képzési módszer megválasztásáról, és akár távoktatással is elsajátíthassa a közlekedési alapismereteket.

A KRESZ változások terjesztésében az ORFK kampánya a legjelentősebb. Honlapjukon cikkeket olvashatunk a témában, valamint ők üzemeltetik a www.kreszvaltozas.hu weboldalt, ahol teljes körűen tájékozódhatunk a 2010-es és 2011-es módosításokról is.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság már kiadta a 2011-es módosításokat is tartalmazó KRESZ gyakorló programot, valamint részt vesz a fokozott közúti ellenőrzésekben is.

A teljes KRESZ szövege megtalálható az alábbi linken:

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.kpm

Szabályozás és ellenőrzés