Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
Az online interaktivitás szerepe a balesetek megelőzésében

- A Közlekedési Csevejde bemutatása -

A Közlekedési Csevejde egy olyan online fórum, ahol mindenkinek lehetősége nyílik bármilyen – közlekedési témájú – kérdés feltételére. A holnap alapja, hogy az internet nyújtotta névtelenség mögé rejtőzve az emberek bátrabban merik megfogalmazni azokat a kérdéseket, amiket a KRESZ-vizsgájuk birtokában maguknak is tudniuk kellene.

 

A közlekedés biztonságának egyik alapja, hogy a közlekedésben résztvevők tisztában legyenek a rájuk vonatkozó szabályrendszerrel. Ezt hivatott biztosítani az autóvezető-képzésben a KRESZ-oktatás. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy gyakran még a frissen vizsgázott autóvezetők elméleti tudásában is komoly űr tátong, a korral haladva pedig egyre több információt merül feledésbe. Ezen felül több olyan jogszabály létezik, amelyek a KRESZ-oktatásnak nem témái, bizonyos esetekben azonban szükség lehet az ismeretükre.

A Közlekedési Csevejde arra ad lehetőséget, hogy az autóvezetők – akár anonimitás mögé bújva – kérdéseket fogalmazhassanak meg. Ezek lehetnek a KRESZ-szel kapcsolatos kérdések, jogszabály-értelmezések, kerékpárosokkal kapcsolatos szabályok, stb. A kérdésekre egy neves közlekedési szakértő ad választ. A válaszok úgy kerülnek megfogalmazásra, hogy abból még a szövevényes jogi mondatokat értelmezni nem tudó emberek is könnyen eligazodnak, mégis pontosak, objektívek és megbízhatóak. Minden kérdés egyéni, teljes értékű választ kap, a kérdező nem kerül átirányítására egy másik, már korábban megválaszolt kérdésre. A válaszadó véleményét minden esetben alátámasztja a megfelelő jogszabály-résszel, így a kérdező maga is meggyőződhet arról, hogy helyes választ kapott.

A csevejde korábbi kérdéseit és az azokra adott válaszokat bárki elolvashatja a http://www.kreszforum.hu oldalon. A kérdések kategóriák szerinti bontásban találhatók meg, segítve ezáltal a könnyű eligazodást. A honlap tanulmányozása során rengeteg olyan információhoz juthatunk, amelyekkel eddig esetleg nem voltunk tisztában, azonban bizonyos szituációk megoldásához, balesetek elkerüléséhez nélkülözhetetlenek.

Az oldalon kiemelt témákat is találhatunk. Ez azt jelenti, hogy az olvasók által leggyakrabban feltett kérdések alapján egy-egy téma feldolgozásra kerül. Így egy-egy összefoglalót olvashatunk többek között az utóbbi évek KRESZ módosításairól, a biztonsági öv és gyermek ülés használatának szabályáról vagy például a járdán történő parkolásról.

A csevejde közlekedésbiztonságot érintő egyik legfontosabb része a közúti balesetek elemzése. Akár koccanásos, akár súlyosabb balesetek esetében a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyik fél sem hajlandó elismerni saját vétkességét. Ez rendszerint abból adódik, hogy a vétkes fél (vagy felek) nincsenek tisztában a vonatkozó szabályokkal. Emellett számos alkalommal előfordul, hogy a baleseti vizsgálat után a helyszínelő rendőr rosszul méri fel a szituációt, így nem a helyesen állapítja meg, hogy ki a vétkes fél.

A csevejde lehetőséget nyújt arra, hogy konkrét baleseti szituációkat vázoljunk. A szakértő pedig megpróbálja rekonstruálni a történteket, és ez alapján – amennyiben elegendő információ áll a rendelkezésére – eldönti, hogy ki hibázott. Egy ilyen baleseti szituáció elemzéséből rengeteget lehet tanulni. Akár külső szemlélőként, akár baleseti résztvevőként objektív szemszögből láthatjuk, hogy mi okozta a balesetet, ami hozzásegít ahhoz, hogy egy későbbi hasonló szituációban helyes döntést hozzunk.

A közeljövőben pedig "hétköznapi KRESZ" címen egy új rovat indul, ahol az egyes KRESZ szabályok kerülnek feldolgozásra külön-külön más és más szemszögből. Így például a közlekedési táblákat megismerhetik a kerékpározó gyermekek, a vizsgára készülő tanulók vagy azok, akik már jó pár éve vezetnek kisebb nagyobb járműveket.

A Közlekedési Csevejde egy olyan problémát kíván az internet lehetőségeinek felhasználásával kezelni, ami rendkívüli mértékben van jelen az utakon: a szabályok ismeretének a hiányát. Ezzel pedig jelentős mértékben járulhat hozzá a közúti balesetek számának csökkentéséhez.

 

További információ: http://kreszforum.hu

Szabályozás és ellenőrzés