Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
ERTICO - Intelligens közlekedési rendszerek és szolgáltatások Európának

Gyorsuló világunk, azon belül is a közlekedés megfelelő és legfőképpen biztonságos működéséhez elengedhetetlen feltétel a gyors és hatékony kommunikáció. Fontos, hogy minél rövidebb időn belül jussunk hozzá azokhoz az információkhoz, amelyek elősegíthetik a balesetek elkerülését, a hatékony közlekedést és a környezet kímélését. Az ITS rendszerek és szolgáltatások ezt hivatottak támogatni, és megvalósítani.

Az ERTICO az Európai Unió vezető szerveinek – a közlekedési minisztériumok és az Európai Ipar – kezdeményezésére alakult meg. Az ERTICO egy olyan szakmai hálózat, mely az intelligens közlekedési rendszerekkel és szolgáltatásokkal foglalkozó érdekcsoportokat tömöríti magába. A szervezet partnereikkel közösen azon dolgozik, hogy felgyorsítsa az ITS (Intelligent Transport System – Intelligens Közlekedési Rendszer) eszközök fejlődését és elterjedését Európában és világszerte egyaránt. Az elmúlt időszakban az ERTICO vezető szerepet játszott több terület fejlesztésében, mint például a TMC (Traffic Message Channel) szabványok, telematikai szolgáltatások, digitális térképek, illetve további interoperabilitási szolgáltatások.

Az ITS rendszerek és szolgáltatások elterjesztése az információs és kommunikációs technológiák közlekedési infrastruktúrába és járművekbe történő integrálását jelenti. A fontos információk megosztása teszi lehetővé, hogy a felhasználók a közlekedési hálózatot nagyobb biztonsággal tudják igénybe venni, miközben a környezetet kevésbé károsítják. A rendszer értesítéseket ad a megváltozott helyzetekről, még mielőtt az ember egyáltalán képes lenne érzékelni azokat, és tájékoztatja a felhasználót a lehetőségeiről. ITS körébe sorolható szolgáltatás lehet még a megfelelő követési távolságra és sebesség tartására vonatkozó figyelmeztetések, amely a gépjárművezetők számára jelent segítséget. Egyes országokban már a közösségi közlekedés szolgáltatásaiba is bevonták az ITS rendszereket. Az utas bármikor kérhet információt a menetrendről, a legközelebbi megálló pontos helyéről, illetve a forgalmi helyzetről.

Az ERTICO mintegy 100 partnerével együtt dolgozik az ITS rendszerek és szolgáltatások kutatásán, fejlesztésén. E technikák elterjedésével a közlekedés – legyen szó akár személyek vagy áruk helyváltoztatásáról – könnyebbé, biztonságosabbá, tisztábbá, hatékonyabbá és kényelmesebbé válhat. A szervezet a kutatás és fejlesztés előremozdításával, a politikai szervek tájékoztatásával és támogatásával, valamint az emberek tudatosságának fejlesztésével járulnak hozzá a fent említett célok eléréséhez.

A rendszerek fejlesztése a járművek egymás közötti és a környező infrastruktúrával való információcserén alapul. A kutatásoknak köszönhetően ez a folyamat egyre megbízhatóbbá válik, azon felül, hogy a rendszerek átviteli sebessége is növekszik. Természetesen nem elég a technológiák kifejlesztése, ezeket be is kell ültetni a már meglévő rendszerekbe, és a legfontosabb, hogy mindenki számára elérhetővé kell tenni.

A mobilitás elengedhetetlen feltétele mindennapjainknak, de emellett hatásai komoly károkat okozhatnak környezetünkben. Ezért is fordít figyelmet az ERTICO arra, hogy a közlekedés környezetbarátabbá váljon. Olyan technológiákat dolgoztak ki, melyekkel az energiahatékonyság növelhető, ezáltal az energiafogyasztás csökkenthető. Megoldandó problémának tekintik továbbá az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklését, illetve a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentését.

A közlekedésbiztonság területén is végeznek kutatásokat és az aktuális helyzet javításán dolgoznak, mivel ez az európai mobilitás egyik legfontosabb kérdésköre. Az emberi áldozatok száma a kontinens útjain még mindig évi 40 ezer fő nagyságrendű, és a közúti balesetek által generált költségek éves szinten 200 milliárd eurós összeget tesznek ki. Az eddigi kutatások is bizonyították, hogy intelligens közlekedési rendszerek alkalmazásával az utak biztonsága nagymértékben növelhető. A fejlett, vezetést támogató rendszerek tájékoztatják a jármű sofőrjét az aktuális helyzetről, felhívják figyelmét a nem várt akadályokra, illetve egyéb, biztonságos közlekedést elősegítő információval láthatják el. Külön figyelmet fordítanak a városi közlekedésre, ahol rövid időintervallumon belül sokféle esemény következhet be, és a lehetséges útvonalak elérhetősége, telítettsége is gyakran változik.

Az ITS rendszerek működtetése tekintetében a legfontosabb feladat egy gyors információáramlást biztosító rendszer kiépítése. Az infrastruktúra fejlesztése mellett modern telematikai eszközök járművekbe történő építése is szükséges. A mobil, mindenki számára elérhető eszközöket pedig a rendszerrel kompatibilissé kell tenni.

Ezen technológiák fejlesztése és bevezetése csak nemzetközi összefogás révén érhető el. Az elért eredmények, aktuális kutatások előadására, megvitatására az ERTICO kongresszusokat szervez. A legnagyobb intelligens közlekedési rendszerekkel foglalkozó esemény az ITS World Congress, melyet 2011-ben már 18. alkalommal tartanak meg október 16 és 20 között a floridai Orlandóban; Európában pedig június 6-9 közt kerül sor a „8. ITS Európai Kongresszusra” Lyonban. A rendezvényről bővebb információ érhető el a következő linken (http://2011.itsineurope.com/)

Az ITS fejlesztésekben fontos az új tagok csatlakozása. Számos szektor képviselői váltak résztvevőjévé ennek a világméretű összefogásnak, többek között autóipari vállalatok, elektronikai cégek, IT-szakértők, telekommunikációs társaságok, térképészek, közútfenntartók, kutatóintézetek és hatóságok. Az 15 alapító taghoz mára már több mint 100 partner csatlakozott. Így egyre több szakember tudását egyesíti a szervezet és használja fel a közlekedés biztonságának fejlesztésére.

 

További információ:

http://www.ertico.com/

Szakcikkek, tanulmányok