Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
Hasznos tippek a gyerekek kockázati tényezőinek feltárására

A Safe Kids tevékenységének bemutatása

A Safe Kids USA egy olyan országos hálózat az Egyesült Államokban, mely a 14 éven aluli gyermekek sérüléseihez vezető tipikus okokat vizsgálja, és ezen keresztül nyújt segítséget a balesetek megelőzéséhez. A szervezet többek között megismerteti a szülőket a gyermekbalesetek lehetséges kockázataival, valamint a különböző típusú balesetek megelőzéséről is tájékoztatást ad. Emellett kutatásokat készít a gyermekbalesetek körülményeiről. A Safe Kids részt vesz a gyermekvédelmi jogok kidolgozásában, valamint életmentő felszereléseket szolgáltat a rászoruló családoknak. Az országok és kontinensek eltérő adottságainak ellenére a szervezet tevékenysége pozitív példa az európai közlekedésbiztonság fejlesztésében érdekelt szakmai szervezetek számára is.

A Safe Kids USA egyesülés több mint 600 partnert és 50 államot foglal magába. Tevékenységében egészségügyi és biztonsági szakemberek, oktatók és pedagógusok, cégek, alapítványok, kormányok és önkéntesek vesznek részt. A Safe Kids tagja „Cselekvések Évtizede a Közlekedésbiztonságért 2011-2020” ENSZ kezdeményezésnek is. A Safe Kids USA 1987-ben világméretűre kiterjesztve tevékenységét a Johnson&Johnson támogatásával létrehozta a Safe Kids Worldwide egyesülést. A kezdeményezés szponzoraként tevékenykedik a FedEX logisztikai óriáscég is. Európában a Safe Kids programhoz Ausztria és Németország csatlakozott.

A Safe Kids USA tagjainak fő tevékenységei a következők:

  • oktatják a családokat a gyermekek baleseti kockázatáról és a megelőzés lehetséges módjairól,
  • elősegítik a gyermekek fő baleseti okaival kapcsolatos kutatásokat,
  • értékelik a kidolgozott módszereket és eszközöket,
  • a gyermekek biztonsággal kapcsolatos jogainak és szabályainak bevezetésén és fejlesztésén dolgoznak,
  • fontos balesetvédelmi eszközök (pl.: gyermekülések) terjesztésében működnek közre,
  • támogatják a vállalatok vezetését a hatékony és fenntartható gyermekbiztonsági tevékenységekben való részvételben.

A szervezet 12 különböző veszélyterületet emel ki. Az első ezek közül a kerékpározás és görkorcsolyázás. Ezek a tevékenységek az egész család számára szórakoztatóak, mégis mind a szülőknek, mind a gyermekeknek szükségük van a megfelelő felszereltségre, ha biciklizni, gördeszkázni, vagy valamilyen kétkerekű használatához támadna kedvük. Nem mindegy milyen tevekénységhez milyen fajta bukósisakot viselünk, illetve azok közül is a fejre leginkább passzolót kell választani. Az ezzel kapcsolatos tippek között olvasható, hogy minden ilyen jellegű sportnál kötelező viselet a bukósisak.

A második terület a személygépjárművek gyermekbiztonsággal kapcsolatos eszközeit és felszereléseit tárgyalja. Az autós utazás során kiemelten fontos biztonságban tudni a gyermekeket, azonban igencsak össze lehet zavarodni a helyes megoldások keresésekor, ha nem rendelkezünk megfelelő információkkal. A biztonsági övek egy átlagos mérethez vannak igazítva, így a gyerekeknek egy bizonyos magasság és súly eléréséig ülésmagasítóban kell utazniuk, mert az öv csak így nyújt megfelelő védelmet. A gyermeküléseket és magasítókat minden esetben a hátsó ülésen szabad csak alkalmazni. A magasítók alkalmazásánál is figyelni kell a biztonsági öv megfelelő beállítására. Az övet sosem szabad a gyermek karja alatt vagy háta mögött elvezetni. Ha a gyermek az ideális magasság és súly elérésének közelében jár, végezzük el egy egyszerű tesztet, mellyel a biztonsági öv passzolásának tesztelhetjük. Ennek pozitív eredményével hagyható csak el a magasító használata.

Nem csak az autóban ülve, hanem a járművet megközelítve is óvatosnak kell lenni. Nem szabad játéknak tekinteniük azt, sem annak felszereléseit. Nagyfokú felelőtlenség, és tilos is a gyerekeket egyedül hagyni a kocsiban. Ha valaki ilyet észlel, rögtön hívni kell a segélykérő telefonszámot. Utazáskor gondoskodjuk ételről, italról a kicsiknek.

Nagyon fontos megtanítani a gyerekeknek a közlekedési szabályokat, akik leginkább szüleik példáját követik. A legalapvetőbb az úttesten való biztonságos átkelés, megfelelő körültekintés. A 10 évnél fiatalabbakat ne hagyjuk egyedül közlekedni, valamint tanítsuk meg nekik, hogy sose fussanak ki az útra egy labda, egy állat vagy más ok miatt.

A Safe Kids nemcsak a gyermekek közlekedéséhez kapcsolatos biztonsági kockázatokat vizsgálja, hanem az egyéb veszélyes helyzetekre felhívja a figyelmet és hasznos tippeket ad ezek megelőzésére vagy elkerülésére.

Az alaposabb tájékozódásért ajánlott felkeresni a honlapjukat, ahol rengeteg hasznos információt kaphatunk az ilyen balesetekről, és további hasznos tippekhez is juthatunk a kisgyerekek egészségének és épségének megőrzését illetően.

 

További információ:

http://www.safekids.org/

 

 

 

 

 

 

 

 

Szakcikkek, tanulmányok