Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
Az Európai Közúti Biztonsági Charta kiváló közúti közlekedésbiztonsági megoldásokért járó díja

 

 

A közlekedés veszélyes üzem. Mindennapi mobilitási igényeink közül az egyik legfontosabb a hivatásforgalom, azaz a munkába járás. Az Európai Bizottság egy sikeres kezdeményezése arra buzdítja a munkaadókat, hogy járuljanak hozzá dolgozóik biztonságos közlekedéséhez. Az Európai Közúti Biztonsági Chartának mára már több mint 2000 tagja van.

 

 

Az Európai Közúti Biztonsági Charta olyan platform, amelyben vállalatok, egyesületek, kutatóintézetek és helyi hatóságok vesznek részt. Ezek a szervezetek vállalták, hogy konkrét akciókat kezdeményeznek, illetve azt, hogy megismertetik egymással a közlekedésbiztonság fejlesztése terén végrehajtott sikeres, hatékony jó gyakorlati megoldásokat. Teszik mindezt azért, hogy megoldást találjanak számos közúti biztonsággal összefüggésbe hozható problémára illetve hiányosságra, amelyekkel az emberek mindennapi életükben és munkájuk során találkoznak. Az Európai Bizottság céljaival összhangban a Charta célkitűzése, hogy a halálos kimenetelű közúti balesetek áldozatainak számát csökkentse.

Az európai civil társadalom bármely csoportosulása előtt nyitott Európai Közúti Biztonsági Charta 2004-ben indult útjára, és mára több mint 2000 aláírója van. Az Európai Bizottság naponta kap hírt újabb elköteleződésekről, ami azt bizonyítja, hogy egyre több felelősségteljesen gondolkodó civil szervezet kíván fellépni mindennapos munkájával a közúti biztonság elősegítése érdekében. A kötelezettségvállalások az integrált megközelítésnek köszönhetően több területre kiterjednek, mint például a felhasználói magatartásra, a gépjárművek teljesítményére és az infrastruktúrák minőségére.

A chartát aláíró vállalatok közlekedésbiztonság fejlesztése érdekében vállalt tevékenységei például:

  • Az IKEA - bútorok és egyéb lakberendezési tárgyak gyártásával és értékesítésével foglalkozó nemzetközi cég - Németországban olyan tervet dolgozott ki, amelynek segítségével dolgozói és partnerei több ismerethez juthatnak a járművezetés lehetséges veszélyeiről. Rendszeresen szervez továbbá olyan szakmai fórumokat, amelyekben alkalmazottai megvitathatják azokat a problémákat, amelyekkel napi munkájuk során találkoznak.
  • Egy kutatással foglalkozó brit gyógyszeripari cég - a Pfizer - baleseteket vizsgáló adatbázist hozott létre, melynek célja: jobb színvonalú közúti oktatást nyújtani saját járművezetőiknek, felismerni az esetleges veszélyeket, és olyan megoldásokat javasolni, melyek elősegítik a helyes döntéshozatalt, mind a járművek vásárlásánál, mind pedig a vezetők oktatásában.

Az ilyen és ehhez hasonló tevékenységek ösztönzése érdekében a szervezet egy külön díjat is létrehozott. Az Európai Közúti Biztonsági Charta Kiválósági Díját 2005-ben alapították a Nemzetközi Útügyi Szövetség (International Road Federation) égisze alatt. A díjjal olyan innovatív megoldásokat, kutatásokat és kezdeményezéseket ismernek el, amelyek támogatják a Szövetség célkitűzéseit is, mint például a jobb és biztonságosabb közút, valamint a közúti hálózatok fejlesztése és fenntartása.

A megmérettetésben résztvevők 2010. évi tevékenységének értékelését és a díjak átadását 2011. február 1-jén tartották Brüsszelben 250 fő részvételével. Az esemény lehetőséget teremtett nemzetközi szintű közlekedésbiztonsági tapasztalatok megosztására. A három szekcióból álló szakmai fórumokon azokkal a közlekedésbiztonsági témakörökkel foglalkoztak, amelyek fejlesztésével 2020-ra a halálos kimenetelű közúti balesetek áldozatainak száma felére csökkenthető.

A program szervezői kiemelték, hogy a 2010-2020 közötti időszakra meghatározott közlekedésbiztonsági célok elérésének érdekében a jövőben már nem csak közvetlenül a közlekedésre, hanem ezzel összefüggésben az oktatásra, egészségügyre, a technológiára és infrastruktúrára is komoly hangsúlyt fektetnek. A közlekedésbiztonság és a felelősség, mint prioritások továbbra is fő célkitűzés marad és ebben az Európai Közút Biztonsági Chartának a maga 2000 fős aláírói bázisával komoly szerepe lesz az Európai Unión belül.

Az eseményen 15 új belépő írta alá az Európai Közúti Biztonsági Chartát, akik ezzel döntő fontosságú kötelezettségeket vállalnak a közúti közlekedésbiztonság javítása érdekében. A 15 új tag: Axa Group, Axa Belgium, Axa Prévention, Coca Cola Hellenic, eFlow Barrier Free Tolling, Fomento de Construcciones y Contratas, Iberdrola, RWE Transgas, TNT Post, Akzo Nobel, Diageo Europe, European Automobile Manufactureres Association, Norbert Dentressangle Group, Lithuanian National Road Carriers' Association és TNT Express.

A szakmai előadásokat és az aláírásokat követően a 2010. évi Európai Közúti Biztonsági Charta Kiválósági Díjakat is átadták. A díjakat az a hat szervezet kapta, akik saját tevékenységi körükben 2010-ben a legtöbbet tették az átfogó közlekedésbiztonsági célkitűzések eléréséért.

Díjazottak:

Nagyvállalatok: Tesco Dotcom

Kis-és közepes vállalkozások: Busturas

Egyesületek és szövetségek: The Irish Medical Organization

Intézmények: Materská škola Dénešova

Civil szervezetek: ANBO

Helyi közösségek: Verin és Chaves önkormányzatai

 

A díjról bővebb információk és a jelentkezés feltétele: http://www.irfnet.ch/ és http://www.erscharter.eu/

 

A 2010-es díjátadó ünnepség: Isabelle Kardacz, Enrico Grillo Pasquarelli, Janos Kis

 

 

képek forrása: http://www.erscharter.eu/inaction/gallery/19581

Szakcikkek, tanulmányok