Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
2011. május 10. Brüsszel – 2001 óta összesen 169 000 gyalogos, kerékpáros, segédmotor-kerékpáros és motorkerékpáros vesztette életét Európa útjain, ebből 15 300 haláleset 2009-ben következett be. Ezeket az adatokat a Road Safety Performance Index (PIN, azaz Közlekedésbiztonsági Teljesítmény Index) legfrissebb beszámolójában publikálták. Ezek szerint a 2001-es bázis évhez képest a közúti balesetekben elhunyt kerékpárosok és gyalogosok száma 34%-kal, míg a kétkerekű járművet használóké csak 18%-al csökkent. Ugyanennyi idő alatt a gépjármű-vezetőként elhunytak száma 39%-kal csökkent. Továbbá sajnálatos megállapítás, hogy míg a közúti balesetek minden tagállamban igen jelentős mértékben csökkentek, a balesetben elhunyt motorkerékpárosok és segédmotor-kerékpárosok száma 13 országban emelkedett.
    A közlekedés veszélyes üzem. Mindennapi mobilitási igényeink közül az egyik legfontosabb a hivatásforgalom, azaz a munkába járás. Az Európai Bizottság egy sikeres kezdeményezése arra buzdítja a munkaadókat, hogy járuljanak hozzá dolgozóik biztonságos közlekedéséhez. Az Európai Közúti Biztonsági Chartának mára már több mint 2000 tagja van.  
Az Intertraffic a közlekedési ipar egyik legjelentősebb expója. 1972-es indulása óta ez az egyik legkiemelkedőbb nemzetközi rendezvény, ahol a világ neves közlekedési szakemberei találkozhatnak. Fontos részt venni az expón, ha az ember naprakész szeretne lenni az infrastruktúra-fejlesztési, közlekedésszervezési, biztonsági és parkolási szakterületeken. A világ legismertebb cégei itt mutatják be legújabb termékeiket és technikáikat. A négy nap során üzletkötési és tanulási lehetőségek, összejövetelek is várják a látogatókat. Az amszterdami expó sikerén felbuzdulva regionális események is megrendezésre kerülnek Törökországban, Kínában és Indiában.
A CONNECT (Co-ordination and stimulation of innovative ITS activities in Central and Eastern European countries), a nevében foglaltaknak megfelelően a Közép és Kelet-Európa innovatív ITS tevékenységeinek koordinálására és fejlesztésére létrehozott nemzetközi kezdeményezés. Célja a hatóságokkal, közúti felügyeletekkel és a közúti információs szolgáltatókkal való együttműködés elősegítése.
A Nemzetközi Közúti Szállítók Egyesülete (International Road Transport Union: IRU) a nemzeti tagszövetségek és társult tagok globális ipari szövetségeként mára már 5 kontinens 74 országában megtalálható. Az IRU nemzetközi szinten képviseli a személy és áruszállítással foglalkozó vállalkozások érdekeit.
(1)2(3)(4)(5)(6)
Szakcikkek, tanulmányok