Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
Intelligens infrastruktúra és intelligens járművek A közlekedés globalizációja elkerülhetetlen Európában, és az új EU tagállamok csatlakozása fel is gyorsítja ezt a folyamatot. Ez a tendencia maga után vonja a közlekedésbiztonság fejlesztésének szükségességét. Hazai és nemzetközi kutatásokat és folyamatos fejlesztéseket végeznek e területen. A közlekedésbiztonság javításának fontos eszközei az intelligens közlekedési rendszerek (ITS, Intelligent Transport Systems). A Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésbiztonsági és Forgalomtechnikai tagozata széleskörű kutatásokat folytat az ITS rendszerek fejlesztésével és magyarországi bevezethetőségével kapcsolatban.
A városi közlekedéspolitika – különösen a főváros esetében –az elkövetkező időszakban is fajsúlyos része lesz a hazai közúti közlekedés szervezésének és irányításának. A kapacitások további romlásával vélhetően egyre jelentősebbé válnak a stratégiai kérdések.
A Közlekedésbiztonsági Teljesítmény Index egy új közlekedéspolitikai eszköz, amelynek célja, hogy elősegítse az EU tagállamok közlekedésbiztonságának javítását. A tagok úthálózatait jellemző biztonsági mutatók és rendelkezések összehasonlításával segít megtalálni és bevezetni azokat az intézkedéseket, amelyek alkalmazásával a jelentős javulás érhető el a baleseti statisztikákban. A PIN alkalmazása támogatást nyújt egy olyan közlekedési rendszer megvalósításához, amelyben a biztonság elsődleges szerepet játszik. A PIN kifejlesztésében a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató szakértőjeként prof. Dr. Holló Péter is részt vesz.
Miért kell részletezni, miről is szól a biztonság a közlekedésben? Miért fontosak a tényezői? A válasz nagyon egyszerű: azért, mert a közlekedés a legtöbb embernek mindennapos. Lehet, hogy csak az iskoláig sétálunk el, vagy órákat töltünk a vonaton, illetve az autóban, a helyváltoztatás mindig veszélyeket is hordoz magában, amit igyekeznünk kell csökkenteni. Ahhoz, hogy a kockázatok minimálisak legyenek, jó tudnunk, hogy mely tényezőknél tehetünk magunk is azért, hogy ép testben érjük el célunkat.
Legyen szó építkezésről, űrutazásról, vagy férfi és nő közti kapcsolatról, a biztonság elengedhetetlen követelmény. A biztonság igénye alapvető emberi tulajdonság, hiszen életünk minden részén igyekszünk kerülni a félelem nyomasztó érzését. Ha manapság a közlekedésbiztonság szót halljuk, a legtöbben egyből a közúti járművekre, a biztonsági övekre, légzsákokra gondolunk, vagy olyan katasztrófák jutnak eszünkbe, mint a Titanic, vagy a Concorde balesete. A biztonság minden ágazatban fontos, de valóban a leggyakrabban a közúti közlekedéssel kapcsolatban hallunk róla. Csak Magyarországon 2010-ben 734 ember vesztette életét közúti balesetben. Bár a mutató 2009-hez képest 88-cal csökkent, a szám akkor is megdöbbentő, hiszen évente egy kisebb falu lakossága tűnik el.
(1)(2)(3)(4)5(6)
Szakcikkek, tanulmányok