Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
Német fiatalok közlekedésbiztonsági szemléletformáló foglalkozásai A Crash Kurs NRW kezdeményezés bemutatása

2010-ben 550 ember halt meg közúti balesetben Észak-Rajna – Vesztfáliában, és több mint 12.000 ember sérült meg súlyosan. Bár a közúti balesetek száma évről évre csökken, mégis elfogadhatatlanul magas a közúti áldozatok száma. A Crash Kurs NRW kezdeményezés célja a közlekedők kockázatvállaló magatartásának csökkentésén keresztül a közúti közlekedési balesetek számának csökkentése 

Kutatások kimutatták, hogy különösen a fiatalok, és közülük is a férfiak - gyakran meggondolatlanul áthágva a KRESZ szabályait - okoznak közúti közlekedési baleseteket, így gyakran maradandó sérülést. A 25 év alatti korosztályra jellemző, hogy életkorukból és érzelmi világukból adódóan nagyobb a kockázatvállalási hajlamuk. A vizsgált területen közel 12.000 közúti balesetben fiatal vezetők (18-24 éves korosztály) voltak a vétkesek, azok a fiatalok, akik tapasztalatlanok és közlekedőként túl nagy kockázatot vállalnak. Míg ez a korosztály a teljes német lakosság 8,2%-át teszi ki, addig a személyi sérüléssel járó balesetek 18,8%-át okozzák. Kimutatták, hogy a súlyos sérüléssel járó balesetek legnagyobb részét, a közlekedési szabályok szándékos megszegése okozza.

Az életkor és az ehhez kapcsolódó társadalmi jelenség azonban nem lehet mentség egy-egy baleset bekövetkezésénél. A fiatalokat a jogosítvány megszerzése előtt célszerű alaposabban megismertetni a közúti közlekedés veszélyeivel, és elmagyarázni nekik, hogy kockázatos viselkedésüknek milyen  következményei lehetnek.

Mit is jelent a Crash Kurs NRW valójában? 2008-ban Wolfgang Blindenbacher (akkori észak-rajna-vesztfáliai közlekedési miniszter és egyben TISPOL elnök) az Egyesült Királyságba látogatott, hogy megfigyelje egy Staffordshire-i általános iskola diákjainak részvételét egy rendőrség által szervezett közúti biztonságról szóló eseményen, a Crash Course-on. A foglalkozáson résztvevő fiatalok saját élményeikről beszéltek a velük megtörtént balesetekkel kapcsolatban. Elmesélték a baleset okait és körülményeit, valamint azt, hogy szerintük hogyan lehetett volna a baleseteket elkerülni.

A kortárs képzés mintájára szerveződő foglalkozások hatékonyságát felismerve 2009 közepén, Wolfgang Blindenbache elérte, hogy a kezdeményezést az észak-rajna-vesztfáliai helyi körülményekhez és adottságokhoz igazítva kísérleti jelleggel elindítsák. Az alap koncepció nem változott: rendőr, tűzoltó, mentős, ügyeletes orvos kollegák, áldozatok és hozzátartozók beszéltek a velük történt közlekedési balesetek tapasztalataikról és saját érzéseikről. A személyes tapasztalat a balesetekkel kapcsolatban kulcsfontosságú. Fontos kihangsúlyozni, hogy a kezdeményezés célja nem az elrettentés, hanem a balesetek tanulságainak megbeszélése, a következtetések levonása az iskolai foglalkozások keretében. Manapság a fiatalok az interneten és a TV-ben egyébként is sokkal meghökkentőbb, ijesztőbb képeket láthatnak egy-egy ilyen balesetről.

A projekt keretében egy online alapú tudástárat hoztak létre a szakemberek és a tanárok számára. A honlapon elérhetők a projekt kommunikációs eszközei és háttéranyagai: poszterek, figyelemfelkeltő (felkérő) levelek az iskolák számára, a szülőknek és a sajtó képviselőinek szóló tájékoztatók és egyéb segédanyagok.

A projekt nyilvános programjainak időpontja a Crash Kurs NRW honlapján kihirdetésre kerül. A 2011-es kampány januárban Ralf Jäger Belügyminiszter sajtókonferenciájával kezdődött. Egy közismert és köztiszteletnek örvendő személy megnyerése a projekt komolyságát és hitelét növeli.

„Crash Kurs NRW – A valóság súlyos tapasztalata” - ez a közlekedésbiztonsági kampány jelmondata. A projekt vezetője, Uwe Hofmann szerint a program rendkívül hatásos: „Ez a projekt mindenkit megérint, mert az előadó csapat a saját élményeiket, tapasztalataikat adják át, amik abszolút megbízhatóak és hitelesek”. Az előadások egy része a helyi iskolai tantervbe integráltan valósul meg. A tapasztalatok alapján a foglalkozások olyannyira hatásosak, hogy a diákok még hetekkel később is a Crash Kurs NRW-ről beszélnek.

A projekt széleskörű és átfogó kommunikációjánál, valamint közlekedésbiztonsági szemléletformáló tevékenységénél fogva várhatóan nagymértékben hozzájárul a tartomány közúti közlekedésbiztonságának fejlődéséhez. A program sikere pedig követendő példa, így mintaként szolgálhat más tartományok, akár más országok közlekedésbiztonságért elkötelezett szakemberei és döntéshozói számára.

 

További információ:

http://crashkurs.nrw.de/

Projektek, balesetmegelőzés