Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
Transport For London a városi közlekedésbiztonságért

A Transport For London a londoni közlekedési rendszer egyik fő felelős szerveként 2000-ben alakult meg, mint. Legfontosabb feladata, hogy végrehajtsa a polgármester által jóváhagyott közlekedési stratégiát, valamint hogy irányítsa a hozzá tartozó közlekedési szolgáltatásokat. Az integrált megközelítésnek és a komplex rendszerirányításnak köszönhetően a TfL jelentős mértékben járul hozzá a város közlekedésbiztonságának fejlődéséhez.

A TfL szerteágazó feladatkörei lefedik az angol főváros teljes közlekedési rendszerét, ezzel segítve a kormányhivatalok munkáját, és javítva ezzel a közlekedés minőségét és biztonságát. A társaság üzemelteti többek között a londoni metrót, az autóbuszközlekedést, a villamosközlekedést, az elővárosi vonatokat, a fővárosi hidakat (LRS, London River Services), a Victoria Station-t (VCS) és a Londoni Közlekedési Múzeumot. A TfL nap mint nap 24 millió utazás lebonyolításában működik közre.

A TfL felelős a rendszer tervezéséért és működtetéséért, ami lehetővé teszi egy teljesen integrált közlekedési rendszer megvalósítását. A társaság több mint 31 ezer alkalmazottnak ad munkát.

A TFL további fontos feladatai, hogy:

  • kezelje a dugódíjból befolyó bevételeket,
  • ellenőrizze és karbantartsa London 580km-es úthálózatát és a hozzátartozó közlekedési lámpákat,
  • szabályozza a londoni taxikat és a díjszabást,
  • jobb hozzáférhetőséget biztosítson a londoni közlekedési hálózathoz,
  • népszerűsítse a gyalogos és kerékpáros közlekedést.

A Transport For London elkötelezte magát amellett, hogy javítsa a közlekedésbiztonságot. Az 1980-as évek óta a londoni baleseti statisztikák folyamatosan javulnak, az évek során egyre kevesebb baleset következett be. 2007-ben London utcáin 222-en haltak meg, 3 562 ember súlyosan, 24 577 pedig könnyebben sérült meg.

London közlekedésbiztonságára jellemző, hogy a halálos kimenetelű belesetek áldozatainak majdnem fele gyalogos , amely figyelemfelkeltő adat. A gyermekek közlekedési balesetekben bekövetkező sérülése, illetve halálozása pedig jelentős mértékben csökkent, 2006 évhez képes 2007-ben például 16%-kal.

2001. novemberében London polgármestere kiadta a „Road Safety Plan for London” (London közlekedésbiztonsági terve) című kiadványát, amelyben 2010-re az alábbi célokat kívánta teljesíteni:

  • 50%-kal csökkenteni a halálos kimenetelű közlekedési balesetek számát,
  • 60%-kal csökkenteni a balesetekben megsérült, illetve elhunyt gyermekek számát,
  • 50%-kal csökkenteni a balesetekben megsérült, illetve elhunyt gyalogosok és kerékpárosok számát,
  • 40%-kal csökkenteni a balesetekben megsérült, illetve elhunyt motorkerékpárosok számát,

·       25%-kal csökkenteni a könnyűsérülések arányát utaskilométerre vetítve.

Ezen törekvések egy részét sikerült megvalósítani, többségük pedig még folyamatban van.

A TfL a londoni rendőrséggel karöltve dolgozik a motorkerékpárosok és kerékpárosok biztonságának javítása érdekében. A BikeSafe és ScooterSafe az Egyesült Királyság egész területén igyekszik együttműködni a motorkerékpárosokkal, hogy csökkentsék az általuk okozott balesetek számát. Vezetéstechnikai képzéseket, valamint elméleti oktatásokat is szerveznek, amelyekben a motorkerékpárosoknak és kerékpárosoknak mutatják be a veszélyhelyzeteket.

A TfL főleg figyelemfelkeltő kampányokkal próbálja az embereket az óvatosabb közlekedésre ösztönözni. Egyik kampányuk például a kezdő sofőröknek szól, amelynek üzenete, hogy a járművezetés és a közlekedés veszélyes üzem, és nem szabad meggondolatlanul cselekedniük, mert azzal a közlekedés többi résztvevőjét is veszélyeztetik. További kampányok készültek még a gyermekek és tinédzserek, valamint a motorkerékpárosok és kerékpárosok védelmére is.

A TfL hasznos és hatékony munkát végez, melynek hatására London közlekedésbiztonsága egyre javul, a város útjai pedig biztonságosabbá válnak.

 

További információ:

http://www.tfl.gov.uk

http://www.tfl.gov.uk/assets/downloads/corporate/transport-for-london-factsheet(1).pdf

http://www.tfl.gov.uk/assets/downloads/corporate/Londons-road-safety-plan.pdf

 

 

Projektek, balesetmegelőzés