Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
ROSPA - Hasznos közlekedésbiztonsági adatbázis Angliából

A szülők kiemelkedő szerepet játszanak a gyermekek közlekedésre nevelésében, így fontos, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek. Ennek érdekében a RoSPA (Royal Society for the Prevention of Accidents, azaz Királyi Baleset-megelőző Egyesület) létrehozott egy adatbázist, melyben megtalálhatóak azok a hasznos kiadványok, útmutatók, tanulmányok és egyéb segédanyagok, melyek a gyermekek közlekedésbiztonságával és a közlekedésre nevelés kérdéskörével foglalkoznak, megfelelő támogatást nyújtva ezzel a szülőknek.

A RoSPA 1917-ben alakult meg az Egyesült Királyságban. Székhelye Birmingham-ben van, valamint 3 kihelyezett irodával rendelkezik Edinburgh, Cardiff és Belfast városában. A szervezetet a Királynő patronálja, 2008 óta Lord Jordan of Bournville az elnöke. Fő céljai a közlekedésbiztonság növelése, kutatások és a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos fontosabb adatsorok összegyűjtése, valamint közlekedésbiztonsági kampányok szervezése és lebonyolítása.

A RoSPA honlapján ingyenesen és szabadon hozzáférhetően teszi közzé a közlekedésbiztonsággal foglalkozó anyagokat célcsoportok (más bontásban korcsoportok szerint kategorizálva. Ilyen csoportok például a gépkocsivezetők, motorkerékpárosok, kerékpárosok, közlekedési alkalmazottak, tanárok, szülők, valamint a közlekedésbiztonság területén dolgozók. Így mindenki könnyedén tájékozódhat az őt érintő legfrissebb és legaktuálisabb adatokról és kutatási eredményekről.

Angliában a közlekedési szakembereket nagymértékben foglalkoztatja a közlekedésre nevelés, melyet célszerű minél fiatalabb korban elkezdeni. Ezért találhatóak meg a szülők csoportjának szóló közlekedésbiztonsági tanulmányok egy helyen összegyűjtve, a RoSPA honlapján. Angliában is sok gyermeket ér halálos baleset az utakon, és a súlyos sérülések száma is igen magas. Fiatalabb korban ezek főleg gyalogos közlekedés közben bekövetkezett balesetek, idősebb korban pedig inkább kerékpárral, mopeddel és autóval való közlekedés során éri baleset a lakosságot.

A gyermekbalesetek bekövetkezéséhez hozzájárul, hogy a gyermekek nincsenek tisztában a közlekedési szabályokkal, veszélyérzet nélkül és gyakran felelőtlenül közlekednek a járdán és az úttesten. A balesetek másik oka, hogy a szülők nem használják a gyermek-biztonsági felszereléseket az autóban, azaz nem kötik be a biztonsági övet, vagy nem használják a gyermekük testsúlyának és magasságának megfelelő gyermekülést. A RoSPA honlapján a szülők hasznos információkat találnak a gyermekülésekről, valamint a gyermekek autóban történő utazása során alkalmazandó fontos biztonsági intézkedésekről.

Sok, a honlapon elérhető tanulmány foglalkozik továbbá a fiatal és kezdő gépjárművezetőkkel. A baleseti statisztikákból egyértelműen kitűnik, hogy a 16-19 éves fiatalok korosztálya a legveszélyeztetettebb, ugyanis sokan ekkor kezdenek el gépjárművet vezetni, de tapasztalatuk és felelősségtudatuk még nincs elegendő. Ezekből a dokumentumokból és útmutatókból a szülők megtudhatják, hogy melyek a leghatásosabb módszerek, amelyekkel a fiatalokban tudatosítani lehet a közlekedésben rejlő veszélyek súlyát, és hogyan lehet őket a felelősségteljes önálló közlekedésre nevelni, valamint a vezetéstechnikájukat fejleszteni, javítani.

A RoSPA kezdeményezése sokak számára rendkívül hasznos információkat tartalmaz, melyekhez máshol nem lehet ilyen összeszedett formában hozzájutni. Ezzel nagymértékben hozzájárul a közlekedésbiztonság javítására irányuló célok eléréséhez.

 

További információ:

http://www.rospa.com/roadsafety/resources/parents/

Projektek, balesetmegelőzés