Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
A GALILEO program szerepe a közlekedésbiztonságban

A GALILEO program az Európai Unió és az Európai Űrügynökség közös vállalkozása, amelynek célja, hogy létrehozza az első olyan világméretű műholdas infrastruktúrát, amely kifejezetten polgári célokat szolgál. A jelenleg elterjedt GPS szolgáltatás versenytársaként jelentős gazdasági hasznot, és az amerikai rendszertől való függetlenséget várnak az illetékesek. A program kedvező hatást gyakorol a közlekedés biztonságára is.

A műholdak mára a hétköznapi életben is nélkülözhetetlenné váltak. Alapvető céljuk a pozíció pontos meghatározása, emellett azonban igen szerteágazó szolgáltatásokkal bírnak. Szerepük a szállítmányozásban, a távközlésben, a mezőgazdaságban is rendkívül jelentős.

 

Galileo constellation

A GALILEO műholdjainak konstellációja

(forrás: http://www.esa.int)

 

Az Európai Unió az 1990-es évek végén határozta el, hogy szükség van egy, az amerikai GPS és az orosz GLONASS rendszertől független, ám azoknál pontosabb és jobban működő, teljes mértékben európai tulajdonú műholdas rendszerre. Ezt testesíti meg a GALILEO program, amelynek keretében egy olyan, 30 műholdból álló rendszert alakítanak ki, ami optimális lefedettséget biztosít az egész világon. A GALILEO első szolgáltatásai a tervek szerint 2014-től lesznek elérhetőek

 

A GALILEO öt szolgáltatási szintet határoz meg:

1.       Nyilvános szolgáltatás: mindenki számára ingyenesen hozzáférhető, de csak helymeghatározási adatok férhetők hozzá.

2.       Életvédelmi szolgáltatás: olyan felhasználókat céloz, amelyek számára a biztonság elengedhetetlen (légi közlekedés, hajózás, vasúti közlekedés)

3.       Kereskedelmi szolgáltatás: előfizetési díjért cserébe lehetővé teszi az alkalmazások szakmai vagy kereskedelmi célú fejlesztését.

4.       Kormányzati ellenőrzésű szolgáltatás: elsősorban közhatalmi szerveknek fenntartott, titkosított, biztonságos rendszeren nyújtott szolgáltatás. Pontossága 1 méter alatti.

5.       Kutató- és mentő szolgáltatás: bajbajutott hajók, légi járművek vészjeleinek sugárzása

A fentiekből kitűnik, hogy a GALILEO program több aspektusból is komoly szerepet játszik a közlekedésbiztonság elősegítésében.

A GALILEO segítségével tovább terjedhet a műholdas navigáció, amelynek kiegészítő alrendszere lehet a forgalomfüggő útvonalajánlás is. Valamilyen kommunikációs eszközzel (pl. mobiltelefonnal) kombinálva a rendszer biztosítja, hogy a felhasználó információkat kapjon a forgalomról. Ezek az adatok ráadásul csak az őt érintő útvonalhoz kapcsolódnak. Ilyen eszközök használatával kikerülhetőek lennének a forgalmi torlódások, tömeges elterjedésükkel pedig a kialakulásuk valószínűsége is csökkenne. A torlódások csökkenése pedig nemcsak a közlekedési balesetek számának csökkenését vonja maga után, hanem kedvező hatással van a környezetszennyezésre, és közvetve a nemzetgazdaságra is.

A közúti közlekedés biztonságosabbá tételét célzó fejlesztések között kiemelkedő szerepet kap az ún. ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) gépjárművezetőt segítő rendszer. A rendszer számos fejlett aktív biztonsági eszköz kombinált használata révén csökkenti a közúti balesetek lehetőségét, illetve növeli a vezetési komfortot. A rendszer egyrészt figyelmezteti a gépjárművezetőt bizonyos balesetveszélyes szituációkban (például túl alacsony követési távolság, túl nagy sebesség esetén), másrészt vészhelyzetben akár át is veszi a gépjármű egyes funkciói feletti irányítást a baleset elkerülése érdekében. A Galileo számos kiegészítő információt fog szolgáltatni az ADAS számára a jármű környezetéről.

A repülők légi-irányításánál alkalmazott rendszereket a GALILEO által nyújtott szolgáltatások minőségileg javíthatják. A földi radarállomások mellett üzemelve, akár kiegészítő, akár ellenőrző funkciót ellátva nagyban hozzájárulnak a repülés biztonságához. A radarok meghibásodása esetén, illetve rossz időjárási körülmények között különösen komoly szerep hárul a rendszerre.

A hajózás az egyik legbiztonságosabb közlekedési alágazatok közé tartozik, ennek ellenére a GALILEO felhasználásával ez a biztonság még tovább növelhető. A hajók pontos helymeghatározása és a navigáció nagymértékben elősegíti a biztonságos hajózást.

Általánosságban elmondható, hogy a GALILEO rendkívül nagy előrelépésnek tekinthető minden Európában élő számára. Ez az előrelépés nemcsak a közlekedésbiztonság terén mutatkozik meg, a rendszer számos olyan szolgáltatási lehetőséget hordoz magában, amelyek a hétköznapi életben is fontos szerepet játszhatnak.

További információ:

http://ec.europa.eu/enterprise/policies/satnav/galileo/programme/index_en.htm

http://galileo.khem.gov.hu/

http://www.esa.int/esaNA/galileo.html

Projektek, balesetmegelőzés