Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
Közlekedésbiztonsággal foglalkozó kutatások

Biztonság és védelem a közlekedésben

A közlekedésbiztonság és védelem kérdései napjainkban egyre inkább előtérbe kerülő témák. Az emberek mindennapi rutinjának részeként fontos, hogy biztonságossá váljon a közlekedés, a folyamatosan gyorsuló helyváltoztatás. A Közlekedéskutatási Tudásközpont (TRKC) egy kutatásában az Európai Unió által támogatott közlekedésbiztonsági programok összegyűjtését, rendszerezését és értékelését végezte el.

 

A közlekedés biztonságával és biztonságosságával kapcsolatos problémákra keresnek megoldást a Közlekedéskutatási Tudásközpont (TRKC Transport Research Knowledge Centre) szakemberei az Európai Unió Hatodik keretprogramjának (FP6) keretein belül. A TRKC összegyűjti, szerkeszti, elemzi, és terjeszti a közlekedés területén végzett kutatásokat. A legfrissebb információk a www.transport-research.info oldalon olvashatók. Jelen kutatási anyag elsősorban az Európai Unió döntéshozói számára készült, de érdekes lehet ezen a szakterületen dolgozó szakemberek (kutatók, oktatók) számára is.

A tanulmány két fő fejezetből áll. Az első rész a közlekedés biztonságát tekinti át, illetve az EU szintjén vizsgálja a közlekedéspolitikai intézkedéseket közlekedésbiztonsági területen. A második rész a konkrét megállapításokat és kutatási projekteket tartalmazza. Összesen nyolc kutatási témát dolgoz fel, amik a következők:

  1. Jelentések és közös iránymutatás: a cél, hogy a közlekedés során leadott jelentések, balesetekről készült jegyzőkönyvek kezelése, értékelése egyértelművé, könnyebben kezelhetővé váljon. Egységes fejlesztések szükségesek különösképpen a közúti és a tengeri közlekedésben. A lehetséges megoldások között felmerült egy a polgári légiközlekedésben már használt fekete dobozhoz hasonló eszköz beépítése a járművekbe.
  2. Értékelések: a folyamatban lévő kutatások már meglévő technológiák hatásait vizsgálják szimulációk során. Értékelik és fejlesztik a biztonsági rendszerek működését. A légi közlekedésben az egységes európai égbolt megteremtése a kitűzött cél. A későbbiekben ezt a koncepciót - természetesen a megfelelő változtatásokkal - szeretnék a vízi- és közúti közlekedésbe is átültetni.
  3. Közlekedésüzemeltetés: a téma egyik alapelvét foglalja magába ez a kutatási terület. Az aktív biztonság intézkedéseinek és összetevőinek meghatározása, fejlesztése és terjesztése a munkájuk része. Ezek mellett foglalkoznak a karbantartások, és az életciklus kérdéskörével is.
  4. Közlekedési járművek és infrastruktúra: széles körben foglalkoznak a közlekedési alágazatok mindegyikének infrastruktúrájával, mint aktív biztonsági tényezővel. Ezek mellett vizsgálják még a közlekedési rendszereket és a résztvevő eszközöket is. A járművek technológiai fejlesztéseinek tekintetében vizsgálják a korszerű anyagokat, illetve a modern tervezési technikákat. A kidolgozás mellett hangsúlyt fektetnek a tesztelésekre és a bemutatásokra is.
  5. A vezetők, az utasok és a közlekedésben résztvevők biztonsága: e terület a járművek által biztosított biztonságnyújtásra fókuszál. A modern védelmi rendszerrel felszerelt eszközök hivatottak megóvni a sofőrt és utasait, illetve a többi közlekedésben résztvevő személyt. A balesetek és sérülések számának minimalizálása a cél a lehető legjobb módszerek, bevált gyakorlatlok alkalmazásával.
  6. Képesítések és közlekedési viselkedésmód: ebbe a kategóriába tartozó kutatások során az embert, az emberi tényezőket vizsgálják. Felvázolták a jelenlegi és a tervezett jövőbeni helyzeteket. A szimulációk során figyelembe vették az egyének készségeit, az új technológiákat, bevezetendő eljárásokat, illetve a rendelkezésre álló eszközök tulajdonságait. A leginkább veszélyeztetett terület a közúti közlekedés, mivel itt érvényesülnek fokozottan az egyéni döntések, amik igen sok esetben nem megfelelőek. A vezetési magatartás javítása mellett fontos még megemlíteni az ezt elősegítő rendszerek kiépítésének fejlesztését is.
  7. Munkafeltételek: két fő területet vizsgálnak. A jelenlegi munkamódszerek biztonságát érintő kérdéseket, illetve ezeknek a módszereknek a szükséges átalakításait. Új technológiák bevezetése, az ember-gép rendszer fejlesztése szerepel a feladatok között. Mindezek mellett pedig a munkakörnyezet javítását is fontos tényezőnek tartják.
  8. Védelem, a közlekedés biztonságossága: ez a kérdéskör a 2001-es terrortámadás óta kapott kiemeltem nagy figyelmet. Az európai nagyvárosok többsége fenyegetettség alatt érzi magát, és ezt az állapotot kellene megszüntetni, vagy minimum a lehető legkisebb mértékűre csökkenteni. A közlekedésben a megfelelő infrastruktúra kiépítésével, védett rendszerek kialakításával biztosítható lenne ez a passzív biztonság.

Mind a nyolc témakörrel több európai projekt is foglalkozik, ezek eredményeit gyűjti össze a TRKC. A kutatások mindegyike azt igazolja, hogy a biztonság és védelem területei fejlesztésre szorulnak. Az eddig alkalmazott technikák mellet az újabb megoldásokat is alkalmazni kell a közlekedésbiztonság színvonalának fenntartható fejlesztése érdekében.

 

Forrás:

Transport Research Knowledge Centre (2010): Safety and Security in Mobility – Thematic Research Summary (81 oldal)

http://www.transport-research.info/Upload/Documents/201009/20100907_083359_57642_TRS_Safety_security.pdf

 

További információ:

http://www.transport-research.info/web/

 

Szakcikkek, tanulmányok