Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
Magyarországon 1990-ben Kisszállás közelében épült az első új típusú körforgalom kifejezetten a közlekedésbiztonság növelése érdekében. Hazánkban kezdetben sok erőfeszítésbe telt a körforgalmak elfogadtatása, mint balesetmegelőző megoldás. A körforgalom közlekedésbiztonságra gyakorolt hatásai miatt kiépítésük már-már divattá vált. Hova vezet ez a folyamat a forgalom növekedésével és megfelelő szabályozás hiányában? A Közlekedéstudományi Intézet a széleskörű kutatómunka segítségével járul hozzá a szabályozási környezet fejlesztéséhez.
Közlekedésbiztonsági verseny egy résztvevő szemével A Roads to Respect (R2R) program 2008-ban indult az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) szervezésében, a 3M és a Toyota kiemelt támogatásával. A program célja, hogy minél egyszerűbb forgalomtechnikai eszközök segítségével csökkentse a közlekedési balesetek számát az európai országokban. A szervezők egy 5 napos felkészítő tréning keretében adnak útmutatást a programban részt vevő egyetemi hallgatók számára a hallgatók által kijelölt probléma megoldására, amit tanáraik és a helyi szakmai szervezetek segítségével kell megvalósítaniuk a következő szűk egy évben. 
A vasúti átjárók közlekedésbiztonsági szempontból a közutak és vasutak kiemelt jelentőségű találkozási pontjai, ezért fejlesztésükre nagy hangsúlyt kell fordítani. A Közlekedéstudományi Intézet - a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a közlekedésért felelős szakminisztérium együttműködésének köszönhetően - széleskörű kutatómunka alapján osztályozza a vasúti átjárókat. A legveszélyesebb vasúti átjárók évenkénti meghatározása, ott a közlekedésbiztonság fejlesztése érdekében tett megfelelő intézkedések alkalmazása az emberi élet védelme érdekében és nemzetgazdasági szempontok alapján is elengedhetetlenül fontos.
Az út tervezett és nem tervezett információk a vezetők elvárásainak olyan fontos forrásai, melyek a viselkedésüket irányítják. Így fontos, hogy a forgalmi rendszerirányító részei alkalmazkodjanak a vezetők információs igényeihez.
a forgalombiztonság és a környezetvédelem javulása érdekében
(1)(2)3
Infrastruktúra