Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
    A közlekedés veszélyes üzem. Mindennapi mobilitási igényeink közül az egyik legfontosabb a hivatásforgalom, azaz a munkába járás. Az Európai Bizottság egy sikeres kezdeményezése arra buzdítja a munkaadókat, hogy járuljanak hozzá dolgozóik biztonságos közlekedéséhez. Az Európai Közúti Biztonsági Chartának mára már több mint 2000 tagja van.  
A CONNECT (Co-ordination and stimulation of innovative ITS activities in Central and Eastern European countries), a nevében foglaltaknak megfelelően a Közép és Kelet-Európa innovatív ITS tevékenységeinek koordinálására és fejlesztésére létrehozott nemzetközi kezdeményezés. Célja a hatóságokkal, közúti felügyeletekkel és a közúti információs szolgáltatókkal való együttműködés elősegítése.
Az SSRP (Staffordshire Safer Roads Partnership), azaz a Staffordshire-i Összefogás a Biztonságosabb Utakért nevű szervezet 2001-ben alakult meg. Célja, hogy tagjai aktívan járuljanak hozzá a Közlekedési Minisztérium által kitűzött közlekedésbiztonsági célkitűzések eléréséhez, azaz a közúti balesetekben elhunyt és súlyosan sérült személyek száma 40%-kal csökkentsék 2010-ig. 
A 2001-es Fehér Könyvben az Európai Unió közzétette, hogy 2010-ig 50%-kal kell csökkenteni a közúti balesetek halálos áldozatainak számát. A célkitűzés teljesítéséhez a tagországoknak igen nagy erőfeszítéseket kellett tenniük. Ennek támogatására hozta létre az Európai Bizottság az eSafety kezdeményezést 2002 áprilisában.
Az INTERSAFE-2 projekt bemutatása Országtól illetve régiótól függően a közlekedési balesetek 30-60 százaléka (országtól és régiótól függően) az ismert balesetsűrűsödési helyeken, közúti közlekedési csomópontokban történik. Ez főleg annak köszönhető, hogy ezekben a csomópontokban a legösszetettebb konfliktushelyzetek alakulhatnak ki, miközben a különböző típusú járművek útjai szintben keresztezik egymást. A közlekedésbiztonság fejlesztése szempontjából tehát a szintbeni csomópontok, mint balesetsűrűsödési helyek vizsgálata és fejlesztése kiemelten fontos feladat.
(1)2(3)(4)(5)(6)(7)(8)(9)(10)(11)(12)(13)(14)(15)
Projektek, balesetmegelőzés