Infrastruktúra Szabályozás Ellenőrzés Balesetmegelőzés Emberi tényező Hírek, aktualítások Szakcikkek
Miért kell részletezni, miről is szól a biztonság a közlekedésben? Miért fontosak a tényezői? A válasz nagyon egyszerű: azért, mert a közlekedés a legtöbb embernek mindennapos. Lehet, hogy csak az iskoláig sétálunk el, vagy órákat töltünk a vonaton, illetve az autóban, a helyváltoztatás mindig veszélyeket is hordoz magában, amit igyekeznünk kell csökkenteni. Ahhoz, hogy a kockázatok minimálisak legyenek, jó tudnunk, hogy mely tényezőknél tehetünk magunk is azért, hogy ép testben érjük el célunkat.
Legyen szó építkezésről, űrutazásról, vagy férfi és nő közti kapcsolatról, a biztonság elengedhetetlen követelmény. A biztonság igénye alapvető emberi tulajdonság, hiszen életünk minden részén igyekszünk kerülni a félelem nyomasztó érzését. Ha manapság a közlekedésbiztonság szót halljuk, a legtöbben egyből a közúti járművekre, a biztonsági övekre, légzsákokra gondolunk, vagy olyan katasztrófák jutnak eszünkbe, mint a Titanic, vagy a Concorde balesete. A biztonság minden ágazatban fontos, de valóban a leggyakrabban a közúti közlekedéssel kapcsolatban hallunk róla. Csak Magyarországon 2010-ben 734 ember vesztette életét közúti balesetben. Bár a mutató 2009-hez képest 88-cal csökkent, a szám akkor is megdöbbentő, hiszen évente egy kisebb falu lakossága tűnik el.
Az ITF (Nemzetközi Közlekedési Fórum) az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) 2010. évi Párizsban megtartott konferenciáján tette közzé 33 országra vonatkozó közúti halálos balesetk adatait. A számok azt mutatják, hogy a vizsgált államokban nagymértékben csökkent a közúti halálesetek száma, így a XXI. század első tíz éve a közlekedésbiztonság legeredményesebb évtizedének nevezhető.
2011. március 24-25-én került megrendezésre Győrben a Közlekedéstudományi Konferencia. A rendezvénynek a Széchenyi István Egyetem adott otthont. Az egyetem Közlekedési Tanszéke volt az összejövetel házigazdája. A résztvevők rengeteg tapasztalattal és számos hasznos információval térhettek haza.
Biztonság és védelem a közlekedésben A közlekedésbiztonság és védelem kérdései napjainkban egyre inkább előtérbe kerülő témák. Az emberek mindennapi rutinjának részeként fontos, hogy biztonságossá váljon a közlekedés, a folyamatosan gyorsuló helyváltoztatás. A Közlekedéskutatási Tudásközpont (TRKC) egy kutatásában az Európai Unió által támogatott közlekedésbiztonsági programok összegyűjtését, rendszerezését és értékelését végezte el.
(1)(2)(3)(4)(5)(6)(7)8(9)(10)(11)(12)(13)(14)(15)
Projektek, balesetmegelőzés